Diari digital d'Andorra Bondia
L’stoplab d’Escaldes-Engordany del mes de maig passat.
L’stoplab d’Escaldes-Engordany del mes de maig passat.

Calen un centenar de voluntaris per al doble cribratge “i és més difícil”


Escrit per: 
M.P.A. / Agències / Foto: Facundo Santana

La Creu Roja Andorrana ja ha començat la cerca d’un centenar de persones per realitzar el doble cribratge a docents i alumnes que van anunciar dijous passat els ministeris d’Educació i Salut. Així ho va confirmar ahir el seu director, Jordi Fernández. Una tasca que té la seva complexitat, va destacar, atès que tot i que no calguin tants voluntaris com al maig, ara molts dels que hi van participar ja s’han reincorporat a la feina i com que el cribratge es farà entre setmana “és més difícil”, ja que “sovint la disponibilitat no és la mateixa”, va afegir.

En principi, està pràcticament confirmat que a més de l’stoplab que funciona des de fa un temps a la caserna de bombers de Santa Coloma, serà el pavelló d’Escaldes-Engordany el que acollirà un dels que es muntaran expressament per realitzar els tests tal com es va fer el mes de maig passat. A hores d’ara, va manifestar, encara no s’ha acabat de decidir si hi haurà un altre stoplab. 

En la logística hi estan implicats, a més de la Creu Roja i Salut, el SAAS i Protecció Civil. Una operativa que implicarà muntar entre cinc i deu taules. Serà doncs flexible, va explicar Fernández, en funció del nombre de persones que s’atenguin cada dia. A cada taula, a més, s’inclourà una persona més que serà l’encarregada de fer les proves TMA. En l’operatiu també hi participarà personal de suport del Comú escaldenc i del SASS. “L’objectiu és que la dinàmica sigui molt àgil”, va emfatitzar. En concret, Fernández va concretar que del 31 d’agost al 3 de setembre el cribratge es farà als professors i el personal que treballa en les diverses àrees dels centres educatius. Del 4 al 8 de setembre serà el torn dels alumnes de primera ensenyança, mentre que del 9 al 13 es cribraran els de segona ensenyança, batxillerat i Formació Professional, de manera que el 14 de setembre “tothom hauria d’estar testat”.

1.005 contagis
Andorra va superar ahir el miler de contagis per coronavirus, segons va informar ahir el Govern. En concret, el total de persones que han contret la malaltia des que va començar la pandèmia ascendeix a 1.005, 869 dels quals ja recuperats. Pel que fa als casos actius, en aquests moments n’hi ha 83, 16 més que en la darrera actualització de divendres passat. Alguns estaven aïllats i d’altres són casos nous, dels quals ja s’estan fent les enquestes per fer el rastreig dels contactes. Un dels casos actius continua ingressat a planta a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell. Les defuncions es mantenen en 53.  

La regió de l’Alt Urgell i l’Aran, a prop de l’alt risc de rebrot

El risc de rebrot a l’Alt Urgell es troba en aquests moments al llindar de l’alt risc amb un valor de 125,48. De fet, les darreres hores cal sumar deu casos més de coronavirus confirmats amb prova PCR.  A aquesta dada s’hi ha d’afegir el fet que la taxa de reproducció del virus a set dies, coneguda com a Rho7, ha augmentat aquesta setmana fins a situar-se a 2, quan el límit recomanat és d’1. Aquesta dada implica un toc d’alerta per a Andorra pel trànsit de persones a la frontera sud.

Pel que fa a la mitjana d’edat dels afectats, se situa entorn dels 21 anys i un seixanta per cent de les persones afectades són dones. Segons va informar el departament de Salut, ahir no hi havia cap ingressat al Sant Hospital de la Seu d’Urgell i els diagnosticats les últimes 24 hores són asimptomàtics o bé presenten símptomes lleus. En total, el nombre de casos acumulats a l’Alt Urgell des de l’inici de la pandèmia puja a  129, amb 6 defuncions.

De fet, l’alcalde de la Seu d’Urgell, Jordi Fàbrega, alertava a través de Twitter que el diagrama de risc de rebrot a l’Alt Urgell es troba en zona vermella, la qual cosa fa que la situació sigui “delicada” a la zona. Per això, insistia en la necessitat “més important que mai que tothom ho faci bé” i segueixi les recomanacions de mantenir la distància, rentat freqüent de mans, ús de la mascareta i evitar les aglomeracions i els espais tancats per revertir la situació.

Quant a la regió sanitària de l’Alt Pirineu i l’Aran, els casos acumulats fins ara són 602 casos acumulats, 24 els últims dies. El risc de rebrot continua augmentant i s’apropa a la zona vermella, al llindar del 100, amb un valor de 97,04. L’RO puja i se situa en 1,91, també per sobre de l’1 recomanat. Hi ha un pacient ingressat. Un total de 29 persones han mort des de l’inici de la pandèmia.
En el conjunt de les dades pirinenques cal destacar que al Pallars Jussà el risc de rebrot és molt elevat, de 258,74, amb RO de 3,10 i 13 casos confirmats i 119 PCR fetes. Quant a la Cerdanya, el risc de rebrot és de 14,29, mentre que a l’Alta Ribagorça i l’Aran no hi ha casos afegits.

calen
centenar
voluntaris
doble
cribatge

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte