Diari digital d'Andorra Bondia
Les obres de la xarxa de calor i fred de FEDA Ecoterm coincideixen a l’avinguda Fiter i Rossell amb les de la separativa d’aigües que du a terme el Comú
Les obres de la xarxa de calor i fred de FEDA Ecoterm coincideixen a l’avinguda Fiter i Rossell amb les de la separativa d’aigües que du a terme el Comú

Calvet: “Fiter i Rossell és prioritari perquè és on viuen més persones”


Escrit per: 
Eva Arasa Altimira / FOTO: FEDA Ecoterm

El caos circulatori provocat per les múltiples obres a la vall central, on viuen, treballen i estudien més persones, no ha fet més que començar. Pel que fa a Escaldes-Engordany en concret, tant l’equip comunal com l’oposició estan d’acord que la separativa d’aigües pluvials i residuals a l’avinguda Fiter i Rossell és necessària, tot i ser conscients que la seva execució tindrà afectacions importants sobre el trànsit i també sobre el dia a dia dels veïns.

La reunió de poble de dijous va servir per presentar dos projectes diferents que, a Fiter i Rossell, conflueixen: l’esmentada separativa d’aigües i la xarxa de fred i calor impulsada per FEDA Ecoterm. “Aprofitem que FEDA ho necessita [obrir el carrer per a les canonades de la xarxa de calor i fred] per complir amb el conveni per fer la separativa a tota la parròquia. Quan acabem Fiter i Rossell, quedaran pendents la urbanització dels Vilars i la carretera d’Engolasters. En qualsevol cas, Fiter i Rossell és prioritari perquè és on viuen més persones”, va assegurar el cap d’Urbanisme del Comú, Gerard Calvet.

La primera fase dels treballs, que s’iniciarà d’aquí a una setmana, abasta el tram que va del carrer Manel Cerqueda i Escaler fins al carrer Josep Viladomat. La durada prevista és de tres mesos  i és que, segons va dir Calvet, “el tram s’obrirà sencer, es començarà per dalt i per baix alhora per poder anar el més ràpid possible”. A més de la separativa d’aigües i de la xarxa de calor i fred, els operaris aprofitaran per substituir les instal·lacions més antigues d’altres serveis, com ara els d’Andorra Telecom. Finalment, els treballs serviran per ampliar voravies i canviar els fanals, tenint en compte criteris estètics i  també d’accessibilitat.

La segona fase començarà quan acabi la primera, “cap al gener”, i comprendrà el tram que va de Josep Viladomat fins a la confluència amb l’avinguda del Pessebre. “Aquí se’ns complica [l’ordenació del trànsit]”, va reconèixer Calvet, encara que en aquest cas les obres seran més curtes, d’uns dos mesos de durada. El cost total de les obres és de 2,3 milions d’euros. Davant les queixes dels veïns de la part alta de Fiter i Rossell, pendents d’una tercera fase encara no calendaritzada, el cònsol menor, Joaquim Dolsa, va assegurar que si no es fa ara mateix no és per falta de diners, sinó perquè “si obríssim el carrer de dalt a baix, la gent ens mataria. No s’hi podria viure”.

Les obres

La fase 1 va de Manel Cerqueda i Escaler fins al carrer Josep Viladomat, mentre que la fase 2 arriba fins a l’avinguda del Pessebre.

Les fases

Les obres de la fase 1 comencen el 20 de setembre i s’allargaran tres mesos. La fase 2 s’iniciarà al gener i durarà dos mesos.

Els terminis

Les obres de la fase 1 comencen el 20 de setembre i s’allargaran tres mesos. La fase 2 s’iniciarà al gener i durarà dos mesos.

El pressupost

El cost de la separativa de tota l’avinguda Fiter i Rossell és de 5 milions d’euros. D’aquests, 2,3 milions corresponen a les fases 1 i 2 .

Aleix considera que les obres a la parròquia porten un retard d’un any i mig pel canvi de color al Comú

El canvi de color polític al Comú d’Escaldes, amb la consegüent necessitat de revisar els projectes que havien impulsat els seus predecessors, hauria implicat un endarreriment d’un any i mig a totes les obres previstes per l’equip anterior. Aquest és el càlcul que fa el conseller de la minoria demòcrata, Miquel Aleix, en constatar que els treballs per dur a terme la separativa d’aigües a l’avinguda Fiter i Rossell no començaran fins aquest mes de setembre, quan la intenció del seu partit era adjudicar-los passades les comunals i executar-los al llarg del 2020. 

Aleix admet que la revisió d’alguns projectes pot millorar-los. En aquest sentit, valora positivament el canvi d’ubicació del local tèrmic de la xarxa de calor i fred de FEDA Ecoterm, de la zona de Prat del Roure a un racó de la plaça dels Dos Valires, encara que això comporti unes afectacions al trànsit (els talls a l’avinguda Esteve Albert i al carrer dels Paraires) que amb la planificació inicial s’haurien estalviat. Així, cal recordar que la intenció de FEDA Ecoterm és fer arribar la xarxa tant als equipaments públics com als edificis de nova construcció a la zona del Clot d’Emprivat, cosa que des de Prat del Roure s’hauria pogut fer aprofitant les galeries tècniques que ja hi ha construïdes en aquell indret de la parròquia.
Per contra, el conseller demòcrata es mostra a l’expectativa del que pugui passar amb l’enrajolat de la plaça de la Creu Blanca. “El nou equip va voler aprofitar les obres que ja havia previst el Comú anterior per embellir la plaça i això va implicar que els treballs s’allarguessin tres mesos més. Ara caldrà veure si les rajoles que hi han posat funcionaran o no amb la neu, ells diuen que sí”, manifesta Aleix, que no acaba de veure clar que aquestes rajoles siguin prou segures i “no rellisquin”.

Pel que fa a les obres de Fiter i Rossell, i posant com a exemple els treballs equivalents que s’havien fet a l’avinguda del Fener i a la part alta de l’avinguda Carlemany, Aleix considera que s’hauria d’haver anat a veure els establiments comercials i industrials afectats per oferir “solucions per a cada cas”. De fet, insta l’equip comunal a fer-ho ara i, en qualsevol cas, abans del 20 de setembre.

obres Fiter i Rossell
separativa
Comú d'Escaldes-Engordany
FEDA Ecoterm
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic