Diari digital d'Andorra Bondia
Calvó busca a Girona idees per millorar la gestió de residus
Calvó busca a Girona idees per millorar la gestió de residus

Calvó busca a Girona idees per millorar la gestió de residus


Escrit per: 
M.S./Agències / Foto: Ajuntament de Girona

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, va participar ahir en la jornada inaugural del Waste in Progress, un fòrum internacional de gestió de residus municipals, que té lloc fins demà al Palau de Fires de Girona i que busca posar en contacte administracions, empreses i tècnics especialitzats per analitzar i debatre solucions innovadores i efectives en la recollida de residus a les ciutats.
Segons van explicar fonts properes al ministeri, Calvó, que va mantenir una reunió “de cortesia” amb el segon tinent d’alcalde i responsable de l’àrea de Sostenibilitat, Medi Ambient, Participació i Cooperació, Eduard Berloso, i amb el regidor responsable de Paisatge i Hàbitat Urbà de la mateixa àrea, Narcís Sastre, es va desplaçar a Girona per agafar idees i compartir experiències sobre models de gestió de residus que apliquen diferents ciutats.
I és que durant el certamen, que va ser inaugurat per l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i el conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Josep Rull, s’exposarà fins a dotze models de recollida selectiva que s’han implantat a diferents ciutats del món, com ara Munic (Alemanya), Parma (Itàlia) o Seül (Corea del Sud), i es debatrà sobre els reptes a què s’han d’enfrontar per aconseguir ser encara més eficients. Avui i demà, la presència andorrana al certamen recaurà en el director general de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marc Rossell.
El fòrum el va obrir la representant del departament de Medi Ambient de l’Ajuntament de San Francisco, la ciutat que més recicla de totes les convidades (un 80%) tot i tenir prop d’un milió d’habitants, que va explicar que el seu model es basa a facilitar la comprensió dels ciutadans –es destina un milió d’euros a l’any a comunicació– i a optimitzar el servei de recollida.
Així, Soko Made, que va avançar que l’objectiu és arribar al “residu zero” l’any 2020, va destacar que un dels trets diferencials és que el sistema de recollida de residus es basa en tres contenidors. Un per a compostatge (orgànica), un altre per a reciclables (paper, vidre i plàstic) i un tercer on va el rebuig.
Un altre dels models que va generar molta expectació va ser el la capital d’Eslovènia, Ljubljana, que amb 300.000 habitants pot presumir de ser la capital d’Europa amb millors resultats de recollida selectiva, un 65%. Janko Kramžar, director de l’empresa pública que s’ocupa des de la recollida fins a la gestió dels residus, va explicar que a la ciutat es fa el porta a porta amb quatre tipus de contenidors amb l’única excepció del centre històric, on hi ha contenidors soterrats amb control d’accés electrònic.

Sílvia Calvó
medi ambient
Waste in Progress
residus
reciclatge
residus municipals
Girona

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte