Diari digital d'Andorra Bondia
Vista de les instal·lacions de la gossera oficial.
Vista de les instal·lacions de la gossera oficial.

Calvó diu que les entitats haurien de gestionar la gossera abans de l’estiu


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: Facundo Santana

El Govern té la intenció de convocar un concurs durant aquest primer semestre de l’any perquè les entitats animalistes gestionin la gossera i la gatera oficial, de manera que abans de l’estiu ja se’n facin càrrec. Així ho va anunciar ahir la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, en la visita a les instal·lacions de la gossera. Segons va explicar, ara per ara estan pendents de l’aprovació del pressupost del 2020 per tirar endavant aquest concurs amb l’objectiu de millorar, reforçar i consolidar encara més la implicació de les entitats col·laboradores, Laika i Bomosa, en la gestió de la gossera. Calvó va recordar que ja des del  2016 van començar a treballar d’una manera més estreta amb aquestes associacions.  

Un cop s’externalitzi el servei, serà missió del Govern, fer l’aportació econòmica necessària perquè les associacions portin endavant la gestió. També s’encarregarà del control de la tasca que es realitzi. Calvó va assenyalar que “la gossera té una missió de servei públic, de recollir i assistir als gossos abandonats, i també  de conscienciació”. Per això, “com més col·laborem conjuntament, millor treballarem pel benestar animal”, va remarcar. També va anunciar que faran una campanya de tinença responsable dels animals perquè “hem d’informar i sensibilitzar més les persones que tenen gossos a favor del seu benestar i d’una convivència harmoniosa i responsable entre tots”. En aquest sentit, “les associacions fan molta feina de comunicació”, va reconèixer.  

El treball conjunt amb les associacions també el va posar de relleu el director d’Agricultura, Josep Casals, qui va explicar que des de fa un any es va signar un conveni de col·laboració amb Bomosa. D’aquesta manera,  dos dels seus operaris treballen cada dia fent tasques de neteja dels cubículs i d’alimentació dels cans. Això fa possible que els treballadors del departament es dediquin més aviat a les gestions administratives, inspeccions i manteniment de la gatera.  

Dades del 2017 al 2019
Els nous ingressos a la gossera els darrers tres anys han disminuït de manera sensible passant dels 62 el 2017 als 25 el 2019. Al llarg d’aquest mateix període  van arribar a la gossera 337 gossos. La majoria dels ingressos es produeixen arran de la recollida d’animals abandonats (no identificats), tot i que també hi ha un nombre considerable d’animals que arriben a la gossera cedits pels seus propietaris quan aquests no se’n poden continuar fent càrrec per raons diverses. Només una petita proporció dels animals que ingressen estan identificats i poden ser retornats i recuperats pels seus propietaris (8%). La resta d’animals que ingressen a la gossera són principalment donats en adopció o bé cedits en règim d’acollida per mitjà de les actuacions que duen a terme les entitats protectores (54%). 

Les dues gosses van morir per “una alteració hepàtica aguda”

La mort de les dues gosses de la gossera oficial el mes de novembre es va produir a causa “d’una ateració hepàtica aguda”, l’origen de la qual “no s’ha pogut determinar”. Ara bé, el que sí s’ha descartat és que es produís per la ingesta de raticida. Així ho va explicar el veterinari Jesús Muro. De fet, les gosses, que estaven congelades, es van enviar al laboratori patològic de la facultat de veterinària a Barcelona, on se’ls va fer una necròpsia completa que va descartar una intoxicació per raticides i van apuntar una alteració hepàtica que podia ser deguda a diversos factors. 
Així les coses, es van enviar mostres dels animals al servei de diagnòstic de patologia veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona i es descartar que els cans tinguessin Leptospira així com també qualsevol tipus d’intoxicació o ingesta de raticida. Muro va qualificar la mort de les gosses de “fet puntual”, ja que no hi ha hagut cap més gos malalt. 

Segons va dir, l’alteració hepàtica ja es va detectar primer en un altre gos que va començar a perdre pes a finals d’octubre i es va enviar una mostra de sang a un centre veterinari que apuntava que no era quelcom massa greu. Va ser dos dies després quan dues gosses es van posar malaltes i es va procedir a ingressar-les en un centre veterinari i van trobar que hi havia “una alteració hepàtica de signe crònic”. Les van retornar havent prescrit un tractament. Les gosses van empitjorar i finalment van morir. L’informe del centre veterinari deia que tenien una anèmia i una alteració del fetge i que tot suggeria una intoxicació per raticida. “A la gossera no en tenim”, va assegurar Muro. A més, el gos dels banders especialitzat en la recerca de verins no en va trobar ni a la gossera, ni a les àrees perifèriques. Muro va assenyalar que no s’han fet revisions als altres gossos ja que no han presentat cap símptoma. Sobre això, el director d’Agricultura, Josep Casals, va precisar que quan un gos ingressa a la gossera se li fa una visita veterinària, un tractament antiparasitari intern i extern, una vacunació i si no ho està se l’identifica i registra. 

calvó
entitats
gossera
estiu

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte