Diari digital d'Andorra Bondia
Campanya per esdevenir un referent en seguretat ciclista i evitar accidents
Campanya per esdevenir un referent en seguretat ciclista i evitar accidents

Campanya per esdevenir un referent en seguretat ciclista i evitar accidents


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: J.G.

L’àrea de Mobilitat ha impulsat una campanya que persegueix evitar els accidents de trànsit amb ciclistes implicats i fomentar la seguretat viària. Tot plegat ha de permetre convertir Andorra en un referent en seguretat ciclista, segons va afirmar el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres. La campanya compta amb la imatge de Joaquim Rodríguez, Purito, ja que “els aficionats agraeixen trobar ciclistes professionals” per les carreteres del país, i es durà a terme aquesta primavera per conscienciar ciclistes i automobilistes sobre els perills que hi ha a la xarxa viària i fomentar el respecte i convivència entre els dos.

Per fer-ho s’ha elaborat un espot, realitzat per Lluís de Juan, que té com a fil conductor la carretera i que anomena els diferents riscos que s’hi poden trobar. El vídeo es difondrà a través d’Andorra Televisió, Facebook, Twitter i Instagram. Torres espera que la iniciativa permeti assolir l’objectiu de zero accidents amb ciclistes tot i que l’executiu no té comptabilitzats aquests tipus de sinistres. 
El ministre d’Ordenament Territorial va remarcar que a Andorra hi ha 3.000 ciclistes fixos, als quals cal afegir tots els visitants. Per la seva banda, Rodríguez va destacar que a la carretera els ciclistes són els més dèbils, al mateix temps que va recordar que són un vehicle més i, per això, han de respectar les normes de trànsit, un fet que no sempre succeeix. Per aquest motiu, considera que la campanya servirà per passar el missatge que “no només els cotxes han d’estar atents, sinó que els ciclistes també perquè som els que hi sortim perdent”. Rodríguez també va destacar que la pràctica del ciclisme està creixent a Andorra i va assegurar que aquest esport es pot fer amb seguretat al Principat. “Aquí la gent ens respecta moltíssim”, va exposar.
La campanya, que porta per títol Andorra, territori ciclista, inclou diversos missatges. Entre aquests missatges, n’hi ha que recorden als practicants d’aquest esport que a la via pública són un vehicle més i que han de respectar les normes i senyals de trànsit. També es recorda que a les rotondes han de circular amb prudència, ja que en cas d’accident són els més fràgils.

Carrils bici
Des del Govern, es remarca que les necessitats dels ciclistes es tenen en compte en totes les obres que es porten a terme. En aquest sentit, el ministre d’Ordenament Territorial va posar en relleu que sempre que és possible s’assenyala un espai per a ells. De fet, l’objectiu és disposar d’un carril bici en sentit ascendent des de la duana del riu Runer fins al Pas de la Casa. Al Port d’Envalira ja està tot habilitat, mentre que també s’ha fet una inversió des de la Borda Sabaté fins a la duana, va apuntar. Així mateix, va declarar que “sempre que es fa una ampliació de carretera s’hi preveu un carril bici”.

 

El codi de circulació permetrà als ciclistes circular en paral·lel

En breu es permetrà als ciclistes la circulació en paral·lel. Aquest és un dels canvis que s’inclouran al codi de circulació, un text que està a punt de ser aprovat pel Govern. Entre les altres modificacions més destacades que afecten els ciclistes també hi ha l’obligatorietat de portar casc en vies interurbanes, l’obligatorietat de deixar una distància de seguretat d’un metre i mig quan s’avança un ciclista, i s’establirà que els grups de ciclistes tenen prioritat a les rotondes. A banda, es recomanarà que tothom que circuli amb bicicleta tingui una assegurança (no serà obligatori). Torres va afirmar que tots aquests canvis s’han fet en consens amb la Federació Andorrana de Ciclisme. La previsió és que d’aquí a un mes o un mes i mig estigui llest per entrar-lo a tràmit parlamentari perquè pugui ser aprovat durant aquesta legislatura.

Des de la federació es va destacar que els practicants d’aquest esport poden adquirir una llicència competitiva i, des d’aquest any, una llicència cicloturista. Aquesta darrera és més econòmica i cobreix el ciclista en cas d’accident. Per obtenir la llicència cal estar inscrit en un dels quatre clubs que hi ha al Principat. Rodríguez va remarcar la necessitat que cada usuari disposi d’una assegurança, ja que un accident també pot ser provocat per un ciclista i això li pot portar problemes. Segons va indicar, l’assegurança no és de la bicicleta, sinó de la persona i cobreix les despeses en cas d’accident. El ciclista també va subratllar que la possibilitat de circular en paral·lel ajuda els corredors, ja que permet que els cotxes els vegin des de lluny i deixin el metre i mig de seguretat a l’hora d’avançar. Rodríguez va declarar que els conductors dels vehicles i els ciclistes han d’aprendre a conviure i respectar-se.

 

 

ciclistes
Purito
Codi de circulació
Comentaris: 2

Comentaris

Que vol dir que "els grups de ciclistes tenen prioritat a les rotondes" ? Vol dir que poden saltar-se el cediu el pas i que tots ens hem d'adaptar a ells? Fet que trobo que més que apujar la prevenció del risc i millorar la convivència, aconseguirà tot el contrari. O que s'han de tenir en compte com si fossin un vehicle més i tenen prioritat en els mateixos casos que la resta de vehicles? Fet que trobo lògic, i per tant no entenc per que és comenta, a no ser que sigui diferent quan va un ciclista sol i no en grup... En definitiva, no entenc aquesta part de l'article, aviam si algú m'ho pot resoldre, Gràcies i bon dia!
El tema està en que quan un grup de ciclistes entra en una rotonda, se l'ha de considerar com un tot, com si tot el grup fos un vehicle i els cotxes s'han d'aturar fins que el grup hagi passat completament, s'entén que grup vol dir que van junts, si hi ha separació entre algun d'ells perd aquesta consideració.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic