Diari digital d'Andorra Bondia
Un instant d'una sessió de consell de comú de Canillo anterior.
Un instant d'una sessió de consell de comú de Canillo anterior.

Canillo destina 500.000 euros a ajudes per a famílies i empreses afectades per la crisi de la Covid-19


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: M. P.

El Comú de Canillo ha aprovat per assentiment un pla d’ajudes per a les famílies i empreses de la parròquia afectades per la crisi de la Covid-19 que preveu subvencionar el foc i lloc, l’impost de radicació i les taxes d’higiene i enllumenat. Per ara s’ha previst una dotació de 500.000 euros per fer-hi front, que sortiran del fons de reserva de què disposa la corporació des del 2016.

En el cas dels assalariats, l'ajuda serà equivalent al 100% del foc i lloc i la taxa d’higiene i enllumenat sempre que estiguin inscrits al Servei d’Ocupació, o al 50% si estan afectats per una suspensió temporal del contracte de treball o una reducció de la jornada laboral. En aquest darrer cas, però, les persones que s’hi vulguin acollir hauran d’haver cobrat, de mitjana, menys de 2.500 euros bruts durant els darrers 12 mesos. En tot cas, els beneficiaris no poden tenir deutes amb les administracions públiques.

Per a les empreses s’ha previst cobrir el 100% de l’import de radicació i de les taxes d’higiene i enllumenat corresponents al 2020. Per poder-s’hi acollir, els negocis han d’haver obert abans del 6 de juliol –en cas contrari i si segueixen tancats durant l’estiu, des de la corporació es considera que ja tenen accés a altres ajudes del Govern per tirar endavant-, estar al dia del pagament de salaris i cotitzacions a la CASS i no tenir deutes amb les administracions públiques. A més, han de ser empreses que s’hagin acollit a alguna de les mesures aprovades pel Govern en la llei òmnibus, com una suspensió temporal del contracte de treball, una reducció de la jornada laboral o bé un crèdit tou. Amb tot, si no s’ha estat beneficiari de cap d’aquestes ajudes, però es pot justificar que en el tercer trimestre de l’any la facturació ha caigut més d’un 50% respecte el mateix període del 2019, també es podrà demanar l’ajuda comunal.

Les sol·licituds es podran fer a partir de la setmana que ve, un cop l’ordinació s’hagi publicat al BOPA, i el termini s’allargarà fins al 31 de desembre. Majoria i oposició s’ha felicitat del “consens” obtingut en el redactat de l’ordinació i es van mostrar convençuts que serà una bona ajuda per a les empreses i famílies de la parròquia.

Per fer front a les ajudes s’ha dotat una partida de 500.000 euros a través d’un crèdit extraordinari finançat amb diners provinents del fons de reserva del comú. El cònsol major, Francesc Camp, va indicar que preveuen que l’import sigui suficient, però que si calen més diners, com que el fons actualment disposa de més de 2,2 milions, no hi ha d’haver inconvenient per ampliar la partida. “Pensem que és el moment adequat i l’ús és l’adequat en un moment de gran dificultat”, ha remarcat Camp.
 
Entitats benèfiques
D’altra banda, el ple també ha aprovat un segon crèdit extraordinari per fer una aportació solidària a entitats benèfiques. Concretament, s’ha decidit dotar el crèdit amb els diners que s’estalviarà el Comú amb la retallada salarial aplicada als càrrecs electes. En total són 18400 euros que es donaran a AINA (12.000 euros) i la Creu Roja (6.400). Camp ha destacat que han estat dues entitats que han col·laborat amb el Comú durant els mesos més difícils de la crisi sanitària donant suport, per exemple, al temporers. En el cas d’AINA els diners serviran per cobrir les quotes dels infants que vagin de colònies però les famílies no puguin fer front al cost així com per comprar material per als campaments.

Andorra
Canillo
ajudes
crisi
Covid-19
empreses
famílies
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic