Diari digital d'Andorra Bondia
 Imatge de la situació dels ponts tibetans que pretén construir el Comú com a atractiu turístic.
Imatge de la situació dels ponts tibetans que pretén construir el Comú com a atractiu turístic.

Canillo intenta frenar el desgavell de noves bordes a la vall d’Incles


Escrit per: 
A. D. / Foto: Comú de Canillo

El cònsol major, Francesc Camp, considera un problema greu la proliferació de bordes a la parròquia, especialment en un paratge tan sensible com la vall d’Incles. Especialment en el cas de la picaresca dels qui demanen per aixecar una construcció rural, inicialment destinada a usos agraris, però finalment s’acaba convertint en una mena de segona residència o residència recreativa diguem-ne. Per això el Comú suspèn la concessió de llicències d’obra a precari, és a dir, que s’aixequen en sòl urbanitzable però no necessiten justificar accessos, aigua potable etcètera. S’hauran de tramitar les sol·licituds que ja estan entrades (cinc ara per ara) però a partir de la publicació del decret al BOPA ja no se’n donaran més. És una suspensió temporal que permetrà al Comú posar-hi ordre mentre s’enllesteix i aprova el pla d’urbanisme.

    La suspensió temporal afectarà les actuacions excepcionals en sòl no urbanitzable, excepte les consistents en l’obertura de pistes d’esquí amb les infraestructures i els equipaments necessaris. El comú també atura les relatives a la parcel·lació de terrenys i noves urbanitzacions, i afecta sectorialment les dues unitats d’actuació de la vall d’Incles.

    És un dels acords de la sessió del Consell del Comú celebrada ahir, on també es va aprovar la compra d’un terreny (el Prat del Grau, una superfície de quasi 5.000 metres quadrats) necessari per a l’execució d’un dels dos ponts tibetans que projecta la parròquia com a atractiu turístic,  el de la vall del Riu. Costarà 110.000 euros, un preu que el conseller d’Obres, Rafel Casal, va defensar com sensiblement inferior al que Govern pagarà per una expropiació a la parròquia: han negociat 22,19 euros el metre quadrat davant els 50,50 que abonarà l’executiu. La compra, que no estava inicialment prevista en un projecte que ja comporta uns 2,6 milions d’euros de pressupost, la va justificar Casal pel canvi d’ubicació en ambdós extrems de la passarel·la exigit perquè el projecte obtingués l’aprovació. També, va dir, perquè des d’aquest pont es podrà realitzar la pràctica de llençar-se al buit subjecte per gomes elàstiques, en un punt que se situa sobre aquest terreny privat que ara compren.

    La qüestió va aixecar un debat amb la minoria, que va votar en contra “com a oposició”, va puntualitzar Dolors Cabot, sobre el model de desenvolupament turístic a la parròquia. “Pensem que volen convertir aquestes muntanyes en un parc d’atraccions”, es va doldre Cabot, mentre que Albert Torres va acusar la majoria d’una improvisació en el projecte que ara els obliga a desembutxacar aquests diners.
 
    La sessió va servir també per aprovar l’execució del pressupost del primer semestre, en què el Comú va ingressar prop de 6 milions d’euros, un 39% del previst en el pressupost i va realitzar una despesa de 3,4 milions, que suposa un 22% del que estava pressupostat.
 
    Objectiu Comú es va interessar per l’estat de les negociacions sobre el lloguer del Palau de Gel (estaran enllestides a temps, va assegurar Camp) i aspectes puntuals, com la contractació d’un assessor de comunicació al Comú, que percebrà 4.200 euros mensuals.

Canillo
bordes
desgavell
incles

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Potser ja fan tard,qui ho ha vist i com esta ara

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte