Diari digital d'Andorra Bondia
El terratrèmol del dia 11 d'octubre va tenir l'epicentre a Ós de Civís.
El terratrèmol del dia 11 d'octubre va tenir l'epicentre a Ós de Civís.

Canillo, la parròquia que menys va notar el terratrèmol d'Ós de Civís


Escrit per: 
Redacció / Foto: Andorra Recerca + Innovació

Canillo va ser la parròquia del país que menys va notar el terratrèmol de magnitud 3,6 que el dia 11 d'octubre va afectar Ós de Civís i es va deixar notar al Principat. Així ho posen de manifest els resultats provisionals de l'enquesta sísmica que va dur a terme Andorra Recerca + Innovació i que s'han fet públics avui. En total van respondre 357 persones, de les qual, el 95% (339) van manifestar haver notat el moviment sísmic. D'aquestes, només 5 són de la parròquia de Canillo. De fet, cal tenir present que també és la parròquia amb menys participació en l'enquesta, ja que només la van contestar 8 canillencs. En canvi, a les parròquies centrals són les que acumulen més respostes. En el cas d'Andorra la Vella, fins a 136 persones van dir haver-lo notat i només 4, no; a Escaldes 60 el van notar i 3 no; a la Massana 53 sí, i 1 no; a Sant Julià de Lòria 44 sí i 4 no; a Ordino 21 sí i una no i finalment a Encamp 18 persones el van notar i 2 no.

La majoria de persones que van notar el terratrèmol són dones (223, per 11 homes) i amb edats compreses entre els 14 i els 82 anys. Segons la informació facilitada pels ciutadans, la majoria dels que van sentir el moviment es trobaven dins d'un edifici (340). En canvi, dels 16 que es trobaven a fora, 6 no el van notar i 10, sí. La major part de les persones en aquell moment es trobaven assegudes (53%) i el 25% dempeus.

Pel que fa a la reacció d'aquells que van notar el sisme, un 58% van notar una vibració, un 29% ensur, un 27% oscil·lació, i un 26% un sotrac. A més, el 87% dels enquestats que van sentir el terratrèmol van quedar-se al lloc, que és la reacció correcta en cas de produir-se un fenòmen d'aquestes característiques. Pel que fa als efectes sobre els objectes i l'entorn, majoritàriament van sentir lleugeres vibracions en elements com poden ser caideres (58%) i vibracions de vidres de finestres, vaixella, etcètera (44%). Quant a l'entorn, 233 persones van percebre sorolls (69%) i e persones van observar fissures en el terreny (1%). A més, 17 persones van observar fissures en revestiments i 14 van detectar caiguda de petits trossos de revestiment.

Segons s'explica en el document, a partir de les dades recollides en l'enquesta, l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya podrà determinar amb quines intensitats es va percebre finalment el moviment sísmic al país.

Tal com explica la investigadora de l'Eix Muntanya de l'ARI (antic CENMA) Anna Echeverria, a partir del terratrèmol del dia 11 d'octubre "hi ha hagut rèpliques cada dia, cosa que és totalment normal quan hi ha un terratrèmol més gran com el d'aquell dia". Amb tot, la majòria de rèpliques són tan fluixes que, si bé els sismògrafs les registren, la població no les percep. De fet, l'única rèplica percebuda fins al moment és la del 27 d'octubre, amb epicentre a Os de Civís, i fins i tot en aquella ocasió el terratrèmol de magnitud 1,4 "només va ser percebut per alguna persona puntual, motiu pel qual vam decidir informar-ne a través de les xarxes socials". Pel que fa a quant temps es poden allargar les rèpliques, Echeverria aclareix que no es pot saber amb exactitud, però que "com més gran és un terratrèmol, més duren les rèpliques".

Andorra
terratrèmol
sisme
andorra recerca + innovació
enquesta
sísmica
resultats
Canillo

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte