Diari digital d'Andorra Bondia
Els treballs que s’estan duent a terme a l’edifici afectat.
Els treballs que s’estan duent a terme a l’edifici afectat.

Canillo obliga a enderrocar part d’un edifici que no complia la normativa


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: Facundo Santana

La propietat d’un immoble edificat a Canillo s’ha vist obligada a enderrocar-ne una part després que el Comú constatés que la construcció no complia la normativa urbanística vigent. L’acció arriba després que s’obrís, també, un expedient sancionador que va comportar una multa econòmica total de 200.000 euros a la qual va haver de fer front la mateixa propietat, la constructora i l’arquitecte que havia fet el projecte. Aquest darrer, però, no va acceptar la sanció i va recórrer la decisió, un plet que ara es troba a la Batllia.

Segons va explicar el cònsol menor de la parròquia, Marc Casal, “fa molts anys” es va demanar una llicència de construcció que no es va utilitzar de manera imminent i que es va anar renovant per evitar que caduqués. Posteriorment es va sol·licitar un canvi d’ús de l’immoble, passant d’habitatges a aparthotel. “I quan l’edifici ja quasi estava acabat, en una inspecció que va fer el Comú es va veure que no havien seguit el projecte inicialment autoritzat”, una situació que es va constatar durant el mandat passat i que va impedir que l’aparthotel entrés en funcionament. Concretament havien excedit la superfície màxima i l’alçada màxima autoritzables, ja que s’havia construït una planta més del que tocava, s’havien distribuït de forma diferent els interiors i s’havia construït un mur a tocar de la carretera que agafava un tros de voravia que  no tocava.

Davant d’aquesta situació el 2019 es va obrir un expedient sancionador a la propietat, a la constructora “perquè enteníem que havia de construir en base a uns plànols autoritzats i aquells no ho estaven”, i a l’arquitecte. El plec de càrrecs es va notificar el maig del 2020 i en total, la sanció aplicada pel Comú va ascendir a 200.000 euros. Uns diners a què van haver de fer front les tres parts implicades, si bé no a parts iguals, ja que va anar en funció de la responsabilitat que es considerava que havia tingut cadascú.

A més de la sanció econòmica, també es va demanar restituir la legalitat urbanística, és a dir, fer canvis a la construcció perquè compleixi la llei. Així, la propietat va contractar un altre arquitecte que va ser l’encarregat de fer un nou projecte al qual va donar el vistiplau la corporació. Les actuacions a fer-hi consisteixen a desmuntar l’última planta de l’edifici (desfer la coberta, les parets i els pilars i tornar a fer la coberta a l’alçada que toca), treballs que s’estan fent actualment i que són perfectament visibles, també es va haver d’enderrocar el mur que tocava la carretera per tornar-lo a fer un tros més enrere, a més d’unes adaptacions del terreny lateral. 

Recurs
Mentre la propietat i la constructora es van avenir a la resolució de la corporació, Casal va explicar que l’arquitecte que va fer el projecte inicial, no. Així, inicialment va presentar un recurs administratiu que el Comú va rebutjar i després va recórrer davant la Comissió Tècnica d’Urbanisme (CTU) que va tornar a donar la raó a la corporació. Segons va confirmar el cònsol menor finalment el cas s’ha portat a la Batllia i s’està a l’espera que decideixi.

Canillo
edifici
normativa
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic