Diari digital d'Andorra Bondia
Les parades de roba i complements tornaven a instal·lar-se ahir a primera hora a Canonges. També es reforçarà la vigilància.
Les parades de roba i complements tornaven a instal·lar-se ahir a primera hora a Canonges. També es reforçarà la vigilància.

Canonges, a l’aguait


Escrit per: 
Alba Doral / Foto: A. D.

Canonges, el carrer més emblemàtic del centre històric de la Seu, s’ha deteriorat ràpidament i greument en qüestió de pocs mesos. L’ambient i el carrer. És el diagnòstic que, en resum, ofereix des de l’associació de veïns Mercè Garcia Molins. És el que va exposar a alcalde i vicealcalde, així com a la síndica de greuges. Okupes, una greu manca de neteja i falta de dinamització econòmica són els tres eixos que preocupen els veïns i comerciants. El retorn d’algunes parades del mercat setmanal és el primer pas del compromís de l’equip de govern local per posar-hi fil a l’agulla. Incidir en la neteja és el segon pas. S’ha contractat un operari  fix a jornada completa i específic per al centre històric i es comprarà una màquina d’escombrar adequada per a les dimensions dels petits carrerons del nucli històric. I els okupes? Aquí l’alcalde, Francesc Viaplana, no ho veu tan clar: “La legislació espanyola no ens deixa gaires opcions per actuar”, admet, i es veu “lligat de mans”. Si més no, més enllà del reforç de la vigilància policial. 
“Els veïns ja estem a l’aguait, per advertir els propietaris ràpidament perquè no es consolidi l’ocupació”, indica Garcia Molins. Però no és suficient, com es va fer palès amb l’última intrusió en dues cases la passada setmana. “Sortíem de la reunió amb l’Ajuntament i tot just ens assabentàvem que estaven entrant. Vam trucar de seguida a la policia, i res”. Els familiars del propietari, que acabava de morir, han interposat la denúncia. “Però és sorprenent, sembla que sàpiguen més que nosaltres i més ràpidament”. El problema, per al veïnat, és que no són okupes diguem-ne pacífics i de bon conviure. “Estem desesperats perquè provoquen sorolls, tenen animals que es pixen des del balcó, hi ha borratxeres i baralles”. I no sols, es temen. 
Pel que fa a la neteja, posen el focus en les miccions dels gossos d’amos incívics, el problema dels coloms i la higiene general, “que fa que no es vegi mai net”. Un problema que s’estén a altres racons del centre històric. “Als carrers que enllacen Canonges amb el carrer Major... això és denigrant”. 
Pel que fa a la dinamització econòmica, el retorn del mercat i altres activitats, “confiem que li tornin a donar l’entitat al carrer que en els últims anys se li ha anat traient”. Què més hi caldria? A alguns veïns la idea que s’hi instal·lin bars no els fa saltar d’alegria. “Però jo crec que sí, alguna tasca o alguna cafeteria, sí que cal, perquè si no oferim res, la gent simplement passa de llarg”, puntualitza la també comerciant. “Necessitem vida i neteja o s’entra en un cercle viciós”. S’hi han fet coses positives, petits negocis i tallers que s’hi han instal·lat, “però el que destaca últimament no és això, i cal revertir la tendència”. 
A banda, “a veure si es pot fer algun rentat de cara, tot i que és   complicat, perquè amb les subvencions per arranjar façanes, qui ho ha volgut fer, ja ho ha fet”. I quan hi ha un mur ple de pintades al costat, “desmereix molt la resta del carrer”, també la part de qui s’ha esforçat per dignificar la seva propietat. I què hi diu l’alcalde? “Si hi ha propietaris que volen cedir-ne l’ús, hi podem actuar, hi ha mecanismes”, proposa. Si no, poca cosa hi ha a fer. “No tenim una vareta màgica”. 
L’objectiu, conclou Viaplana,  és “que els veïns hi visquin a gust” i un “centre històric a ple rendiment”, que a tots interessa.  Els veïns estan a l’aguait. 

 

 

 

Canonges
aguait
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic