Diari digital d'Andorra Bondia
Una de les mobilitzacions contra el canvi climàtic organitzades per Fridays for Future.
Una de les mobilitzacions contra el canvi climàtic organitzades per Fridays for Future.

Canviar la societat que ha portat a la crisi sanitària, el post Covid-19


Escrit per: 
M.S.C.

D’aquesta crisi sanitària no en podem sortir com hi hem entrat. Així ho adverteixen els grups de defensa del medi ambient, que assenyalen que no és moment perquè la lluita contra el canvi climàtic passi a un segon terme. Ni molt menys. “Tornar al model de societat que teníem abans del coronavirus seria un error, perquè és aquest model de societat el que ens ha portat a la crisi sanitària”, diu Mateu Bracque, un dels integrants del moviment Fridays for Future. “La natura ens obliga a canviar el model de societat, no caiguem en l’error de tornar-la a destrossar”, adverteix.

Per Fridays for Future, la societat post cornavirus ha de ser més responsable i, per tant, ha de pensar més en les persones, la natura i el planeta i menys en els diners. Fer unes polítiques econòmiques i socials que garanteixin als humans respectar-se a si mateixos i al medi que els envolta. I és que, tal i com destaquen, l’actual crisi sanitària està demostrant que “el més important som nosaltres i que si no tenim cura de les persones no podem tirar endavant”. Una evidència d’aquest fet, exposen, són els diferents resultats que han obtingut els països a l’hora d’afrontar la Covid-19. Mentre que alguns van aplicar retallades als serveis públics d’altres van continuar-hi invertint, i tot plegat ha provocat que els primers s’hagin trobat amb escassetat de recursos i més morts que els segons. És davant d’això que Fridays for Future crida a prendre nota de la crisi, a “posar-nos en dubte” i analitzar on ens han portat les accions que hem realitzat. I fent aquest exercici conclouen que “si haguéssim actuat diferent la crisi sanitària hauria estat més lleu”.
A més, Bracque afirma que la millora de la qualitat mediambiental durant el confinament demostra que els humans han de canviar la forma d’actuar per tal que  sigui més respectuosa vers el planeta i vers a si mateixos, perquè “si no hi ha planeta no hi ha humans”. També remarca la necessitat de consumir productes de proximitat, “tornar a les bases”, encara que sempre cercant la millor solució. En resum, Bracque exposa que ara més que mai és necessari que la societat deixi de pensar en el creixement i comenci a madurar, de la mateixa manera que ho fan les persones.

Entitats que els han precedit, com l’Associació protectora d’animals, plantes i medi ambient d’Andorra (Apapma), també assenyalen que, “tal i com advertim des dels anys 80”, l’estil de vida basat en el “consumisme malaltís” no té futur ja que no té en compte les persones. Per això considera que “la crisi ens ha portat al nostre lloc”. En aquest sentit, el president de l’entitat, Carles Iriarte, indica que estant confinats no hem trobat a faltar conduir cotxes esportius sinó quedar amb els amics per fer el got, dinar amb la família i sortir amb els infants a jugar. A més ha donat valor allò que ens garanteix la supervivència per davant dels diners (la pagesia, la dependenta de supermercat, el transportista o el personal sanitari). “Potser el confinament ens farà reflexionar sobre què és més important per a nosaltres, si marxar de vacances a la Polinèsia o compartir la mona de Pasqua amb els padrins”, exposa Iriarte, que es mostra a l’espera que la societat post coronavirus actuï de forma més “ètica” i que els humans es vegin com a llogaters i no propietaris del planeta. Per això defensa que, un cop superada la crisi sanitària, el primer objectiu ha de ser donar resposta a la crisi climàtica. També remarca la necessitat d’implantar un model de consum de proximitat, per una qüestió de sobirania però també d’estalvi energètic, i evitar que aquesta crisi dispari les diferències socials com han fet les darreres. I quant al model econòmic del país, exposa que cal replantejar-lo, fugint del turisme de masses per avançar cap a un turisme de qualitat. En cas contrari, “ens veurem obligats a fer com els nostres avantpassats que van haver de marxar”.

medi ambient
crisi climàtica
Fridays for Future
apapma
coronavirus
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic