Diari digital d'Andorra Bondia
El país no disposa de cap carril bici que compleixi els requisits normatius d’aquest concepte.
El país no disposa de cap carril bici que compleixi els requisits normatius d’aquest concepte.

Cap Comú no ha pressupostat un pla de foment d’ús de la bicicleta


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

Andorra és un dels països més motoritzats del món atenent al nombre de vehicles que hi ha per habitant, i la tendència és creixent. El 2015, l’Informe de mobilitat de l’Automòbil Club d’Andorra (Imaca) xifrava en 1,20 els vehicles per persona major de 16 anys. Aquesta xifra l’any passat ascendia ja als 1,24 vehicles per habitant. L’ACA destaca que “encara queda molta feina a fer” pel que fa a la implantació de la mobilitat en bicicleta. Així, destaca que, de totes les recomanacions que va fer l’any 2015 per promoure l’ús de la bicicleta, el 2017 més de la meitat d’aquestes accions no van ser tingudes en compte per les autoritats corresponents, com poden ser els comuns o el mateix Govern, com és la de fixar un pressupost per a un pla de foment de l’ús de la bicicleta. Cap parròquia no l’ha tingut en compte.

Lluny del confort 
Altres dades que demostren aquest arrelament de l’autonomia que ofereix el cotxe particular són les referides a l’enquesta que s’ha fet amb motiu del Pla de mobilitat de la vall central i que destaquen que només un 10% de la població enquestada utilitza el transport públic, en contra del 67% que fa ús del vehicle particular, i del 23% que diu que es desplaça caminant o en bicicleta. Aquests percentatges, remarca l’Imaca, “es troben lluny del que està establert com a estàndard de confort d’una ciutat, és a dir, que un terç de la població es desplaci a peu, un altre terç en transport públic i un altre terç en vehicle particular. 
Així, l’Imaca de fa tres anys recomanava establir unes mesures de caràcter normatiu perquè els comuns regulessin el grau d’utilització de la bicicleta per facilitar-ne l’ús, com és el cas de si poden circular pels parcs, pels aparcaments, etc. Cap Comú va tenir en compte aquesta recomanació. Però tampoc d’altres, com la pacificació del trànsit, moderant la intensitat del trànsit de vehicles de motor o ajustant la velocitat perquè sigui compatible amb el pas segur i confortable tant dels ciclistes com dels vianants. 
Donar prioritat a la bicicleta per sobre del trànsit de motor, en zones com accessos a escoles o prop de l’hospital, o millorar els altres mitjans de transport perquè també es vegi influenciat l’ús de la bicicleta, són altres recomanacions que els set comuns han reconegut no tenir en compte. 
Les recomanacions que fa tres anys va dir l’Imaca que sí que van tenir en compte només tres comuns (Ordino, Sant Julià, i Andorra la Vella) han estat planificar i construir infraestructures conjuntes necessàries; la separació amb línies contínues senyalitzades, o l’aparcament per a bicicletes. I només Ordino ha fet actuacions de caràcter educatiu i cultural en formació viària per fer percebre la bicicleta com un instrument de transport diari i no només esportiu i d’oci. 
Això sí, respecte de totes aquestes darreres actuacions esmentades, l’Imaca destaca que estan contemplades al Pla de mobilitat de la vall central.  Un pla a què supedita totes les accions futures que es puguin fer pel que fa a la mobilitat en bicicleta. 
Ara per ara, l’informe destaca els pocs espais dedicats a la mobilitat en bicicleta, que no compleixen els requisits per ser considerats carrils bici. A més,  destaca que són “trams per a bicicletes sense connexió”, ja que és  cert que pots anar des de la frontera hispano-andorrana en direcció a Sant Julià, però el carril es talla abans de la rotonda del centre comercial River. Es destaca que al país no hi ha cap carril segregat o separat per un element arquitectònic per a bicicletes. A més, destaca que des de les valls d’Orient i del Nord “han fet pocs moviments al respecte a l’espera de com es desenvolupa tot plegat i de quina acceptació pot tenir la implantació de la xarxa de bicicletes elèctriques a les parròquies centrals. 

ús
bicicleta
pressupostat
Comú
pla
foment
Comentaris: 1

Comentaris

Sembla que el periodista és d'Andorra capital. practicar Ordino, La Massana o les altres parròquies altes amb bici? subvencionar el bus primer (Erts-Andorra Anada / tornada costa 4.85€ !!). No hem d'estranyar-nos que la gent faci servir l'automòbil. Una pena perquè en general el servei de la interurbana és bó.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic