Diari digital d'Andorra Bondia
Cap fitosanitari a les zones verdes d’Escaldes-EngordanyCap fitosanitari a les zones verdes d’Escaldes-Engordany
Cap fitosanitari a les zones verdes d’Escaldes-EngordanyCap fitosanitari a les zones verdes d’Escaldes-Engordany

Cap fitosanitari a les zones verdes d’Escaldes-Engordany


Escrit per: 
Agències / Foto: M.M.

L’executiu escaldenc està impulsant, des de principis d’abril, un nou mètode que permet controlar i cuidar les zones verdes de la parròquia sense utilitzar fitosanitaris. Per fer-ho, l’equip de jardiners està utilitzant procediments naturals que permeten tenir un control de les plagues i les males herbes però sense utilitzar pesticides ni herbicides. Segons explica el conseller de Medi Ambient, Didier Aleix, el cost econòmic del nou procediment és menys costós respecte l’anterior, ja que no utilitzar productes químics provoca una inversió de només 2.000 euros, que se centren sobretot en la compra del nou material.

El manteniment i la cura de les zones verdes, encara avui en dia, és gairebé un sinònim d’utilització de pesticides, herbicides o fertilitzants, un conjunt de productes químics que serveixen per obtenir una vegetació lliure de plagues i en un bon estat de vida, de manera ràpida i eficaç. Però fer servir aquests additius té una cara b, ja que provoquen un impacte directe sobre els éssers humans i també pels organismes vius que freqüenten l’espai. 

Malgrat que els vianants no en siguin conscients, aquests productes són ingerits a través de la respiració. “Tota la canalla que va al Prat del Roure i toca l’herba s’impregna de tots els productes químics que tirem a la gespa”, explica el conseller de Medi Ambient, Didier Aleix. És per això que el comú d’Escaldes-Engordany ha posat en marxa el projecte ‘Fitosanitaris 0’, que pretén eliminar tots els productes químics que tenen un impacte directe amb el medi ambient i són substituïts per mètodes naturals. Aquests mètods potser no són tan ràpids, però garanteixen reduir l’impacte ambiental.

La iniciativa està posada en marxa des de principis del mes d’abril, i funciona en totes les zones verdes de la parròquia. Per tal d’eliminar la majoria de les males herbes sense utilitzar productes químics, els jardiners del comú han hagut de canviar els seus hàbits de feina, així com també les eines que han d’utilitzar. D’aquesta manera, com a consigna general, s’ha augmentat la regularitat del tall de gespa a les superfícies grans, per evitar que la mala herba pugui créixer amb força. En cas que la mala herba continuï sortint, s’estan utilitzant cremadors de gas o eines mecàniques que no deixen anar productes nocius.  

Per a les zones verdes més properes al centre de la parròquia s’ha decidit instal·lar plantes amb un efecte tapissant perquè impedeixi el creixement de les espècies no desitjades. El timó vermell, el purí d’ortiga o la cua de cavall són alguns del complaents naturals que els jardiners ja estan utilitzant i que serveixen per substituir els fungicides i insecticides. 

“Hem eliminat quasi el 100% dels productes químics i ara el que ens falta és aplicar-ho als llocs restants, comprar alguns aparells i trobar la millor manera de funcionar amb aquest nou sistema”, destaca el conseller escaldenc. En aquest últim punt, Aleix agraeix la bona predisposició i voluntat dels jardiners comunals, ja que el nou mètode els ha obligat a fer una sèrie de formacions per conèixer les tècniques naturals i els genera “un volum de feina més elevat”. Pel que fa al cost econòmic, el conseller assegura que el nou procediment és menys costós respecte l’anterior, ja que no utilitzar productes químics provoca una inversió de només 2.000 euros, que es centren sobretot en la compra del nou material.

El comú va conèixer aquesta iniciativa arran de tres poblacions franceses que ja estan aplicant un projecte similar. Per comprovar la funcionalitat del mètode de primera mà, va decidir visitar-les. El primer poble és Lectoure, és el més urbà i el més poblat, el segon Ordan Larroque, un nucli rural, i el tercer és Castin, també un nucli rural i el més petit dels tres. Segons Aleix, aquesta experiència els va servir per poder encarar amb més garanties el projecte a Escaldes-Engordany. El conseller de Medi Ambient també reclama i demanda que ‘Fitosanitaris 0’ no s’hauria de quedar exclusivament a la parròquia escaldenca, sinó que s’hauria d’exportar “perquè no es tracta de ser ecològic sinó de portar una vida més sana”.

conseller
Medi Ambient. fitosanitari
pesticides
Didier Aleix
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic