Diari digital d'Andorra Bondia
Capesa es compromet a estudiar noves captacions, també subterrànies
Capesa es compromet a estudiar noves captacions, també subterrànies

Capesa es compromet a estudiar noves captacions, també subterrànies


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: J.G.

Després del neguit expressat pels ciutadans en la reunió convocada ahir per tractar del problema de l’aigua potable a Escaldes-Engordany, Capesa es va comprometre a estudiar noves captacions. La resposta del president de la companyia subministradora, Eduard López Mirmi, va arribar després de la intervenció de diversos assistents en què van remarcar que aquest és un antic problema de la parròquia que mai s’ha acabat de resoldre, al mateix temps que van expressar la seva preocupació per la fragilitat que suposa una captació a cel obert com és aquesta. “Cal fer un estudi geològic per fer més captacions i, si pot ser, subterrànies”, va afirmar finalment López Mirmi davant de la setantena de persones que van assistir a la reunió.

El president de Capesa va exposar les millores que s’han portat a terme a la conca i a l’estació de tractament d’aigua potable després de la tempesta del 21 de juliol de l’any passat, que van comportar talls en el subministrament i l’entrada de fang a la xarxa. Amb tot va reiterar que, en no haver-se assentat prou el terreny al camp de Claror, en cas de pluges fortes, en els propers mesos pot créixer la terbolesa i es poden produir talls. Davant d’això va anunciar les mesures més imminents, com és la construcció de dos nous dipòsits de 2.500 m3 cadascun. El primer  podrà entrar en funcionament al juliol, i si avui es disposa de quatre hores d’autonomia en consum mitjà en cas de tall es passarà a 22 hores. A més, a principis del març de l’any que ve ja estarà enllestit el segon dipòsit, que permetrà gaudir de 38 hores d’autonomia. López Mirmi va remarcar que és una xifra equiparable a la resta de parròquies. També va recordar que la connexió amb Andorra la Vella i Encamp ja disposen del vistiplau de les tres corporacions així com una partida pressupostària. Amb tot, el cònsol menor, Marc Calvet, va reiterar que el subministrament d’Andorra la Vella només cobriria fins a l’Illa Carlemany mentre que amb Encamp, tot i que ofereix 30 minuts més d’autonomia, trigaria una hora i mitja a posar-se en marxa. 

Les crítiques, tot i que amables, van arribar per part de la població sobre la demora amb què arriben aquestes millores en les instal·lacions de Capesa. Unes crítiques que van recollir els grups de l’oposició al Comú. La consellera socialdemòcrata, Cèlia Vendrell, va remarcar que les mesures arriben tard ja que la parròquia té un problema històric de terbolesa. Així va lamentar que, tot i tractar-se d’accions fàcils, no s’han implementat fins després del juliol del 2015. A resposta d’aquestes afirmacions, López Mirmi va acceptar que “s’ha de confessar que les mesures arriben tard”, al mateix temps que va recordar que van ser unes pluges extraordinàries. Unes paraules que van deixar sentir entre el públic algun “gràcies a Déu que va passar això”. També els liberals li van retreure conèixer aquestes mancances de fa anys i no haver fet res, al mateix temps que van preguntar al Comú si apostarà per presidir Capesa. López Mirmi també va remarcar que “hi va haver autocrítica en el tractament de la informació, que cal millorar”. 

300.000 € per a una nova estació de tractament

Capesa està estudiant la creació d’una nova estació de tractament d’aigua potable, que ha de permetre introduir el sistema de floculació (que aglutina les partícules per facilitar-ne el filtratge). La previsió és que es construeixi a sobre del dipòsit un cop s’hagi finalitzat, la primavera del 2017. El cònsol menor va explicar que això farà pujar el pressupost 300.000 euros més del previst. 

A l’estació actual ja s’han introduït millores, com ara una comporta que barra el pas en cas de massa terbolesa, entre d’altres.

Andorra
esclades
Aigua
captacions

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte