Diari digital d'Andorra Bondia

Càritas posarà en marxa un banc d’aliments a principis de l’any vinent


Escrit per: 
Redacció


Càritas Andorrana va fer ahir un pas endavant en la lluita contra la pobresa amb la signatura d’un conveni a tres bandes que li permetrà desenvolupar un projecte social destinat als més necessitats. Amb la firma del Govern i del sector privat, concretament de tres grans superfícies comercials, es podrà posar en funcionament un banc d’aliments perquè les famílies el facin servir.

Agustí Font, president de l’ONG a Andorra, va indicar que es tracta d’un projecte molt necessari, ja que en els darrers anys s’ha observat un increment de la pobresa entre les classes més desafavorides de la societat i inclús s’ha arribat a veure comportaments d’extrema pobresa, més freqüents als països veïns. Font va destacar que el toc d’alarma el van donar quan van comprovar com diverses persones s’apropaven al vespre als contenidors dels supermercats per agafar els aliments de què les grans superfícies s’han de desprendre perquè estan a punt de caducar-se.
Tot i la que la signatura del projecte es va fer ahir en el marc de la Jornada de prevenció de residus, aquesta iniciativa ja havia rebut el vistiplau del Govern feia unes setmanes, tal com va apuntar el ministre d’Ordenament Territorial i Medi Ambient, Vicenç Alay. El mandatari va afirmar que veia amb molt bons ulls aquesta proposta, i sobretot va destacar la “doble funció” que tindrà, ja que d’una banda farà que es recicli i evitarà així que aliments perfectament consumibles esdevinguin residus; i de l’altra tindrà una vessant social –la més important–, perquè oferirà productes de primera necessitat als més desafavorits.

De la seva banda, el màxim representant de Càritas va comentar que de moment seran deu les famílies que es beneficiaran d’aquesta ajuda, tot i que ja va deixar entreveure que hi ha mota més gent que podria necessitar un cop de mà d’aquestes característiques.
En qualsevol cas, Font va destacar que s’ha inclòs en el programa les persones que ell i el seu equip han detectat, però que més gent es podrà apropar a Càritas a demanar aquest tipus d’ajuda. Abans, però, l’assistent social haurà de fer una avaluació i determinar si realment la persona necessita accedir al banc d’aliments.

Font va comentar que en total se subministrarà uns trenta productes, entre els quals també n’hi podrà haver d’higiene personal i de primera necessitat. Els articles s’entregaran un cop per setmana i quedaran emmagatzemats en un local que, segons Font, ja “està habilitat”.
El president de Càritas espera que sigui a principis del 2010 quan es pugui endegar el projecte. Així mateix, espera que hi hagi més majoristes i grans superfícies que s’adhereixin a la iniciativa, tot i que es va mostrar molt satisfet per la bona rebuda de la proposta i sobretot per la gran resposta que han donat els privats que han signat el conveni.

Els experts creuen que la supressió de la bossa de plàstic tindria efectes negatius per a Andorra. Aquesta és una de les idees que s’extreuen de la primera ponència que es va fer en el marc de la jornada de prevenció de residus que es va celebrar ahir. La jornada la va inaugurar el ministre d’Ordenament Territorial, Medi Ambient i Agricultura, Vicenç Alay, que va recordar que cada ciutadà europeu produeix 522 quilograms de residus a l’any.
Els experts assenyalen que eliminar la bossa
de plàstic seria negatiu per a Andorra

Al llarg del matí es va oferir una conferència sobre la reducció de la utilització de les bosses de plàstic a càrrec de Juan Antonio Loste, de l’empresa Uría Menéndez. Segons l’expert, “el problema no és la bossa, sinó la gestió del residu”. Per aquest motiu va presentar algunes alternatives pel que fa a l’ús de les bosses de plàstic: prohibir-les, incrementar-ne el cost, canviar de règim d’utilització o canviar els materials. En aquest sentit, i en referència a Andorra, Loste va indicar que prohibir les bosses o establir una taxa pot tenir un efecte negatiu al país, ja que un dels motors del Principat és el comerç. La tendència és anar a trobar bosses d’altres materials o tornar a fer servir el cabàs o el carret d’anar a comprar.
En aquest sentit, Alay va explicar que el tema de les bosses és complicat i va mostrar la seva conformitat amb el ponent. Segons el ministre, i com a conseqüència de la quantitat de clients que vénen de fora, “el projecte de compensar els compradors si no agafen una bossa té un sentit diferent a Andorra”. Segons el ministre, les iniciatives que s’han de prendre “cal que s’analitzin bé, perquè de vegades acaben sent contraproduents”. En aquest sentit, Loste va reconèixer que en el cas d’Andorra “el pes del comerç és gran” i que les mesures s’han de prendre amb cura i no imposar-les des de l’administració, sinó que han d’arribar des de diferents col·lectius o fins i tot dels privats.
Per la seva banda, el conseller de Medi Ambient del Comú d’Andorra la Vella, Antoni Riestra, va comentar que la gestió de residus a la capital “és millorable” i que s’està treballant per implementar-la en la mesura que sigui possible. Segons Riestra, la situació de la capital “és diferent de la de qualsevol altra parròquia’, ja que “concentrem la major part de gent del país i, consegüentment, de residus”. És per això que requereix polítiques mediambientals més estrictes i treballades.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte