Diari digital d'Andorra Bondia

Càritas Sant Julià triplica els ajuts el 2020 i hi destina 80.000 euros


Escrit per: 
M.P.A./ Foto: Càritas Sant Julià

Càritas Sant Julià està a punt d’aprovar el tancament de comptes del 2020 amb un pressupost global que s’ha multiplicat per tres. Així, si el 2019 el pressupost va ser de poc més de 30.000 euros, l’any passat es va enfilar a prop dels 87.000, segons informa el seu president, Jordi González. I tot a conseqüència de la crisi social i econòmica provocada per la Covid 19, confirma. Globalment, les ajudes més  quantioses tenen relació amb el rebost solidari. I és que ha estat una “allau” de famílies les que s’hi van adreçar, sobretot els mesos més crítics de la pandèmia, i especialment pel retard en el cobrament dels ERTOs, explica González. Gent que mai abans no havia hagut de demanar ajuda perquè podien  “anar fent”, cobrant el sou mínim però puntual. Gent no només de Sant Julià, sinó de tot el país, “de la Massana, Escaldes, Andorra la Vella”, explica. 

En aquest sentit, recorda quan anaven a portar-los a casa les caixes amb el menjar i “et trobaves amb un drama, i aquesta situació extrema et trenca el cor”. “El 2020 ha estat un any molt dur”, afegeix, però malgrat aquesta duresa també han experimentat que “quan hi ha més necessitats també hi ha més donacions”. Unes aportacions procedents d’empreses, però també de molts ciutadans, tant dels pocs que fan periòdicament les seves aportacions i que arriben a uns 11.000 euros, com dels puntuals  que han suposat fins a uns 54.000. Són aquells “que em truquen i em diuen: Jordi què necessiteu? I l’endemà et trobes amb 30 caixes d’aliments”.  També manifesta la bona sintonia i col·laboració tant amb Afers Socials com sobretot amb la Creu Roja Andorrana. 

Ara la situació és una mica més “tranquil·la”, exposa, ja que no hi ha confinament i l’Administració ha reforçat l’atenció i els recursos dedicats. Una normalització que també noten des del 188, telèfon del qual n’és el coordinador i a través del qual han hagut de donar respostes a situacions molt complicades i dramàtiques i amb dies que havien d’atendre més de 800 trucades. 

Visites i medicaments
Si les ajudes directes destinades a menjar van ser les despeses més importants de Càritas Sant Julià, les relacionades amb les visites mèdiques i medecines es van multiplicar quasi per cinc, indica González. Així si el 2019 s’hi van destinar 2.600 euros, el 2020 uns 11.000. Es tracta d’un aspecte, però, que va tenir una incidència menor en la Càritas nacional, tot i que informen que durant el 2020 del total de peticions d’atenció rebudes a Càritas, un 18% van ser per temes mèdics. Es va donar resposta a un 17% facilitant un total de 72 intervencions mèdiques que contemplen visites, tractaments, intervencions i medicaments.

Per la seva banda, la CASS comunica que les dades de tancament del 2020 no indiquen un increment de les demandes de cobertura del 100% per recursos insuficients.

Càritas Sant Julià
ajuts
2020
80.000 euros
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic