Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la roda de premsa d'aquest matí.
Un moment de la roda de premsa d'aquest matí.

Càritas triplica el nombre d’usuaris atesos el 2020 i arriba als 2.259


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: M. P. A.

Càritas andorrana gairebé va triplicar el nombre d’usuaris el 2020 a causa de la pandèmia del coronavirus. El col·lectiu atès que va créixer exponencialment, sobretot els primers mesos de pandèmia i confinament, va ser els dels treballadors temporers. Se’n van arribar a atendre fins a 1.266 amb lots d’aliments i vals de la compra de producte fresc. A més, es van continuar ajudant ciutadans residents, fins a 817, de manera que en total es van atendre 2.259 persones, quan els dos anys anteriors la mitjana se situava en aquests pocs més de 800. Així es desprèn de la memòria d’activitats que aquest matí ha presentat el seu president, Amadeu Rocamora, que ha destacat precisament que el 2020 va ser un any “marcat per la pandèmia” on es va fer més evident encara l’esforç de l’entitat per ajudar al màxim, fins al punt de generar un dèficit de més de 250.000 euros respecte al pressupost inicial. 

Ara bé, contràriament al que es podria pensar, per Rocamora aquest dèficit no és una preocupació, sinó que “ens alegra” haver pogut destinar aquests diners a ajudar qui ho necessita, “perquè això vol dir que teníem aquests diners guardats”. En aquest sentit, ha destacat que els ingressos van augmentar, ara bé, les despeses ho van fer quasi per tres. Amb més contundència encara s'ha manifestat la coordinadora de Càritas, Txiqui Bruna, per qui havien de donar resposta a les necessitats de les persones “per responsabilitat”. “Tots havíem de posar de la nostra part sense esperar res a canvi”, ha afegit. I és que Càritas va destinar prop de mig milió d’euros als programes d’acció social, un 13% més que el 2019. Bona part d’aquests diners es van dedicar al banc d’aliments, al qual es van dedicar més de 185.000 euros. Precisament, sobre el banc d’aliments Rocamora ha revelat que abans de la pandèmia s’havien plantejat el seu tancament perquè els anys 2018 i 2019 havien estat “bons” i només quedaven unes poques famílies necessitades.  

Pel que fa als usuaris, més de la meitat van ser persones que van trucar a les portes de l’entitat per primera vegada. Aquests primers mesos de l’any la situació s’ha anat estabilitzant i en l’actualitat s’atenen entre 25 i 30 famílies cada setmana, ha explicat Rocamora, però caldrà veure com avança la recuperació econòmica i què passarà quan s’acabin els ERTOs, ha fet notar.

Al rober es van invertir més de 158.000 euros i s’hi han dedicat molts recursos. És per això que Càritas continuarà treballant amb Medi Ambient perquè subvencioni l’activitat de recollida de roba que realitza l’entitat. El 2020 se’n van recollir 54 tones.

Càritas
mig milió d'euros
programes
acció social
2020
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic