Diari digital d'Andorra Bondia
Manuel Linares.
Manuel Linares.

CC fa diverses propostes per “fidelitzar” els sanitaris


Escrit per: 
E. O. G. / Foto: Facundo Santana

Des de Ciutadans Compromesos s’han fet diverses aportacions al document per arribar a un pacte d’Estat per la Sanitat, entre les quals hi ha propostes diverses per “fidelitzar” el personal sanitari. Des de la formació s’expressa “preocupació” pel fet que “hem de fer que vinguin professionals, però sobretot hem de fer que es quedin”, va manifestar el conseller general Manuel Linares, recordant que “hi ha una demanda brutal a tot arreu” de personal en l’àmbit sanitari. 

Així, es proposa establir un “programa de fidelització”, que podria incloure facilitats per adquirir un habitatge, com fan a Dinamarca, o afavorir l’establiment d’empreses d’investigació en l’àmbit mèdic, i així poder donar als professionals sanitaris l’incentiu de la investigació i la recerca, entre altres mesures, així com oferir “certa flexibilitat”, que és un aspecte que es valora molt per part del col·lectiu. 

Però la formació ha fet altres aportacions, principalment “qüestions conceptuals” –per incloure els col·legis professionals en la introducció del text, per exemple– però confia que en el marc del pacte d’Estat es puguin treballar d’altres aspectes importants i de fons. Per exemple, la creació d’un fons de reserva de material enfront d’emergències sanitàries. És una qüestió més complicada del que es podria pensar, perquè hi ha medicaments que caduquen i cal anar revisant, però es considera “imprescindible”. Linares posa l’exemple de la pandèmia de Covid-19 i la mancança d’equips de protecció individual, que obligava a reutilitzar-los i tenir-ne cura. I veure si també caldria parlar d’un fons de reserva econòmic per combatre aquestes emergències.

D’altra banda, el finançament de la despesa sanitària, que “inexorablement” anirà en augment, a causa de l’envelliment de la població i la cronificació de les malalties, però també perquè la tecnologia mèdica evoluciona ràpidament i és cara d’implementar, però es vol continuar donant el millor servei i atenció, també caldrà posar-lo damunt la taula. Però serà després de desenvolupar els diferents punts que finalment inclogui el pacte d’Estat. En aquest punt, cal assenyalar que CC queda en espera de conèixer les aportacions que es facin des dels diferents col·lectius i col·legis professionals, ja que oferiran una visió més àmplia.

En definitiva, les aportacions fetes des del grup polític massanenc són principalment “qüestions conceptuals”, i de fons “potser n’hi haurà alguna més a incloure”, va assenyalar Linares. Ara bé, “estem d’acord” que el pacte d’Estat s’ha de desenvolupar “en aquests termes” i seguint els criteris exposats per la “comunitat científica”.

CC
Linares
sanitaris
fidelitzar

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte