Diari digital d'Andorra Bondia
El conseller de la minoria laurediana.
El conseller de la minoria laurediana.

Cerni Cairat: “Per què no es planteja al poble quin model volem a la Rabassa?”


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: M. P.

Cerni Cairat fa un repàs de la situació financera de la corporació des de la visió que en tenen al grup de la minoria. Es mostra preocupat pels efectes que pot tenir la Covid-19 en les arques de la corporació i és crític amb com s’ha enfocat l’estiu a Naturlàndia. El conseller es manté a l’expectativa del projecte que presenti la nova direcció però insisteix en l’opció de dissoldre la societat.

Déu n’hi do quin aterratge al món de la política. A la novetat de la tasca se’ls ha afegit una pandèmia.
És cert que era una experiència nova. Veníem preparats amb un projecte de Govern i la pandèmia ho ha trasbalsat tot. Ningú s’ho esperava, i el que s’ha fet és arremangar-nos tots i s’ha treballat per sortir-ne el millor possible. I penso que s’ha fet bé. A Sant Julià podem dir que tothom ha complert, s’ha continuat donant servei a la ciutadania i podem estar orgullosos de com s’ha gestionat.

Vostès no van donar suport a l’aprovació dels comptes del 2019.
No, perquè consideràvem que el milió de superàvit es basava, sobretot, en una reconducció d’una part important de la despesa, de 2,6 milions concretament, i sobretot pels dubtes de certes adjudicacions que es van fer en projectes de desenvolupament turístic, el ràfting i la tirolina. L’informe d’auditoria encarregat pel Comú assenyalava que a més d’adjudicar-se directament, s’havia fet sense coneixement d’intervenció. Davant d’aquesta manera de procedir diem que no és correcta.

I quina seria la fotografia més actualitzada de la situació financera?
La majoria ens ha informat que s’estima una davallada del 20% dels ingressos. Tenint en compte això pensem que s’havia de prioritzar inversions i per això vam demanar refer el pressupost. No pots aturar totes les inversions per no aturar l’economia, i en moments de crisi l’administració pública s’ha de fer més present. Veient això, el que ens preocupa és que arribem a final d’any propers al sostre d’endeutament i que degut a les aportacions suplementàries a Naturlàndia es posi en una situació molt delicada tant el Comú com Camprabassa, que ja la té de fa molts anys.

Parla del milió d’euros en concessió de préstec.
Sí, vam demanar d’intentar reduir aquesta partida ben bé un 25 o 30% per poder compensar altres partides d’inversió. I la resposta ha estat la contrària. A Naturlàndia no només li pot fer falta un milió, sinó que li pot arribar a fer falta un milió i mig.

Naturlàndia segueix sent una llosa.
És cert que en un any com aquest és injust ser crític respecte al nou plantejament del projecte que pot venir. Però creiem que per a aquest estiu no es van prendre les mesures adequades per obrir. No compartim que no es fessin ERTOs per garantir uns ingressos als treballadors, però també per garantir el màxim equilibri possible dels comptes.

Veuen lluny l’objectiu de reflotar el projecte?
Per això era tan important aplicar mesures de contenció aquest any. Camprabassa deu a data d’avui 6 milions d’euros al Comú i al voltant de 7 a les entitats financeres. Revertir aquesta situació amb unes pèrdues acumulades de 17 milions d’euros és gairebé utòpic. Per això vam demanar que es contemplés la possibilitat de dissoldre la societat i fer un pla de retorn del deute a llarg termini. I això no vol dir deixar d’explotar comercialment la Rabassa, però en tot cas ja es veuria de quina manera es fa.

S’han pogut reunir amb el nou director?
Sí, vam fer un intercanvi de plantejaments de forma cordial i honesta. Vam exposar la nostra visió del que hauria de ser la muntanya de la Rabassa, ens va exposar les línies generals del que ell creu que hauria de ser el parc i hi ha certes coincidències, com en el parc d’animals, per exemple.

Està sobre la taula l’opció de tancar-lo?
Per a nosaltres és una infraestructura que no s’hauria d’haver fet mai. Ara s’ha de veure què es farà, preferiblement tancar-lo i buscar una sortida digna per als animals. És una possibilitat que existeix, veurem.

Han trobat altres punts en comú?
Hem vist que es vol potenciar la restauració com a columna vertebral de la cota 2.000 i fer un producte diferenciat a la 2.000 i a la 1.600, que també va en la nostra línia. Però també serem molt insistents amb el fet que es retorni el prat de Conangle a la gent de Sant Julià, que al final se n’està fent un ús privatiu per a una activitat que no té cap retorn i que a més, priva els lauredians d’un bé que és de tots els veïns.

El cònsol apuntava la possibilitat de tenir un centre nacional d’esquí de muntanya. Què els sembla?
Una de les línies que ens va comentar Xabier Ajona és la de fomentar l’activitat esportiva a la Rabassa. Per a nosaltres l’actiu més important de Naturlàndia i de Sant Julià és la muntanya de la Rabassa. S’ha de veure en quines condicions es planteja, què requereix i tenint present la situació actual. Volem ser cautelosos fins que no es presenti el projecte global.

Farien una consulta popular sobre el futur del parc?
El que pensem és que hi ha una doble moral en relació amb Naturlàndia. És cert que la majoria vol engegar processos participatius com el de la remodelació de l’avinguda Verge de Canòlich o els parcs infantils, però en el cas de Naturlàndia únicament se sotmet a la posició del director general i a la voluntat d’un consell d’administració i una junta d’accionistes quan té una concessió administrativa que gairebé ocupa gran part de la muntanya de la Rabassa. Per què no utilitzem les mateixes eines i es planteja al poble què volem a la Rabassa? Obrir un procés participatiu per si es vol continuar amb aquest model o no i sobre el model turístic que es planteja a la parròquia.

 

Cerni
Cairat
planteja
poble
Rabassa

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

És útil que el Sr. Cairat tingui estudis de caràcter econòmic. A UL tenen molta experiència en fontaneria comptable. No em mereixen massa confiança. Seria interessant un debat sobre els números passats, presents i futurs de Naturlandia entre el Sr. Josep Pintat i Cerni Cairat.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte