Diari digital d'Andorra Bondia
L’estació de bicicletes Cicland a l’avinguda Fiter i Rossell d’Escaldes-Engordany.
L’estació de bicicletes Cicland a l’avinguda Fiter i Rossell d’Escaldes-Engordany.

Cicland planteja més estacions al nucli urbà i gratuïtat per als joves


Escrit per: 
E. A. A. / M. P. / FOTO: Facundo Santana

El servei públic de bicicletes elèctriques compartides Cicland no està obtenint resultats homogenis a tot el territori. De fet, en algunes parròquies l’ús és tan baix que els cònsols respectius haurien demanat que es replantegin les condicions amb les quals participen. Aquest és un dels punts que es tractarà precisament avui a la reunió de cònsols que ha de tenir lloc al Centre de Congressos d’Andorra la Vella i en la qual hauran d’examinar la proposta que se’ls hauria fet arribar des del Govern. Una proposta que planteja redistribuir les estacions de bicicletes de manera que es concentrin majoritàriament al nucli urbà format per Andorra la Vella i Escaldes-Engordany i també que el servei sigui gratuït per als joves de 16 a 20 anys.

La promoció d’una mobilitat sostenible és un objectiu compartit pels set comuns i també pel Govern. És per aquest motiu que, en el moment de posar en marxa Cicland, tothom va estar d’acord a participar-hi. Ara bé, l’experiència ha estat desigual i a hores d’ara qui més satisfet estaria amb el funcionament del servei seria el Comú d’Andorra la Vella. Els desnivells que presenta l’orografia andorrana i dels quals es queixen especialment les parròquies altes no afectarien la zona central de la capital, i per tant des de la corporació liderada per Conxita Marsol es valoraria positivament el servei en termes generals. En canvi, tot i formar un continu urbà, la valoració del Comú d’Escaldes-Engordany seria força més negativa, havent constatat que l’ús del servei és molt inferior al que inicialment s’havia previst. Per aquesta raó Escaldes-Engordany seria un dels comuns que voldria que Cicland es revisés a fons. 

Segons ha pogut saber el BonDia, diversos comuns haurien manifestat al ministeri de Medi Ambient que el cost que els suposa la participació a Cicland és massa elevat per l’ús que en fan els ciutadans de les respectives parròquies. Amb tot, la majoria de comuns han declinat fer cap declaració en espera d’allò que es pugui parlar avui a la reunió de cònsols. Qui sí que s’ha pronunciat és el cònsol major de Canillo, Francesc Camp, que explica que “s’han fet contactes” amb l’empresa gestora amb l’objectiu que “es busquin solucions per millorar aquesta (baixa) utilització i per reduir el cost”. En el cas de Canillo, els nuclis “són petits i sovint tenen molta pujada” i molts dels desplaçaments s’han de fer per la carretera general, cosa que no incentiva l’ús de la bicicleta com a mitjà de transport.

Amb la voluntat de trobar solucions més que no pas de tirar la tovallola, els cònsols hauran de posar en comú les respectives experiències i valorar una proposta que se’ls hauria fet arribar des del Govern per potenciar l’ús de la bicicleta allà on l’orografia és més favorable, és a dir, al centre d’Andorra la Vella i Escaldes-Engordany. Amb aquesta finalitat, el nou plantejament consensuat amb l’empresa gestora passaria per augmentar el nombre d’estacions en aquestes parròquies centrals i distribuir-les de manera que es doni cobertura als desplaçaments quotidians.

És més, per incentivar l’ús de la bicicleta com a transport habitual entre els joves, una de les possibilitats que s’hauria posat damunt la taula és la gratuïtat de Cicland per a les persones de 16 a 20 anys. Cal recordar que 16 anys és l’edat mínima per poder utilitzar el servei.

El 85% dels desplaçaments a la vall central són inferiors a 2 km

L’Estratègia Nacional de Mobilitat, que es va aprovar a final de setembre, pretén incentivar una mobilitat sostenible per avançar cap a l’objectiu de neutralitat de carboni per al 2050. Aquest document, que serveix com a marc de referència per a totes les accions i mesures que es vulguin emprendre per millorar la mobilitat des del punt de vista mediambiental, fixa diversos objectius, un dels quals seria que els desplaçaments inferiors a dos quilòmetres es fessin a peu. El fet és que en l’actualitat la gran majoria dels desplaçaments a la vall central, en concret el 85%, són inferiors a aquests dos quilòmetres. Amb el replantejament de Cicland, un part es podrien fer, si no a peu, amb bicicleta.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte