Diari digital d'Andorra Bondia
riu Valira
riu Valira

Cinc minicentrals hidroelèctriques segueixen endavant amb els tràmits per poder implantar-se al país


Escrit per: 
Agències/Foto: B.N.

La darrera actualització del Registre d'instal·lacions hidroelèctriques (RH) del Govern, feta pública aquest dimecres al Butlletí Oficial del Principat d'Andorra (BOPA), constata que, a data d'avui, hi ha cinc projectes de minicentrals hidràuliques acceptades, quatre de les quals es troben en procés de preinscripció a l'espera del vistiplau definitiu, i una cinquena, la d'Arcalís, ja ha superat els tràmits i està definitivament inscrita, tal com ja es va informar fa una setmana després de l'aprovació en consell de ministres. Aquest pas és el darrer necessari perquè l'empresa que ha de construir la central, Productora Elèctrica Renovable, pugui iniciar les obres en el termini previst de 18 mesos. Productora Elèctrica Renovable és una empresa formada per Nord Andorrà i la Mútua, creada especialment per desenvolupar aquests projectes un cop estan consolidats i ja es poden licitar. 

Pel que fa a les altres quatre preinscrites, són totes de Nord Andorrà i estan ubicades a Sorteny i Rialb, a la duana hispanoandorrana, a Auvinyà i a Aixovall (al riu d'Òs). Els projectes de Sorteny i Rialb i el d'Auvinyà van ser entrats al Govern el passat mes de desembre després de la renúncia a la preinscripció de les instal·lacions a la Margineda i al museu de l'Aigua, tal com informa el Govern a través d'aquest edicte del BOPA.

En relació a la central que es vol ubicar a la duana, el projecte va entrar aquest febrer motivat pel fet que el Govern està fent treballs d'integració i millora paisatgística a la zona i "a efectes de compaginar l'execució d'ambdues obres, seria convenient executar-les en paral·lel". Finalment, la d'Aixovall va ser inscrita aquest mateix mes de març.

En paral·lel, el Govern també informa de la cancel·lació de la preinscripció de dos projectes de minicentrals al país, la de Ransol i la de Soldeu-El Tarter. Aquestes dues no tenen vinculació amb Nord Andorrà, sinó que les volia impulsar una segona empresa interessada en desenvolupar minicentrals el país, Anella Industrial dels Pirineus. De fet, Anella Industrial dels Pirineus ja va retirar aquest desembre dues ubicacions proposades, la del museu de l'Aigua i la de la Margineda.

Les que sí que tenien vinculació amb Nord Andorrà eren les minicentrals la Massana 1 i la Massana 2, que no s'han inclòs al registre ja que la inscripció definitiva "va finalitzar sense que es produís el lliurament de la documentació legal necessària". Des de Nord Andorrà han informat, però, que aquest projecte està en stand by i es reimpulsarà quan es modifiqui la legislació per poder fer instal·lacions amb potència superior als 500 kW.

mini
centrals
hidroelèctriques
mútua
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic