Diari digital d'Andorra Bondia
La darrera euga morta per l’os Cachou a la Vall d’Aran. conselh generau d’aran
La darrera euga morta per l’os Cachou a la Vall d’Aran. conselh generau d’aran

Cinquè atac de Cachou i el govern qualifica la situació de “preocupant”


Escrit per: 
Agències / Foto: Conselh Generau d’Aran

El director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Ferran Miralles, ha confirmat el cinquè atac de l’os Cachou a bestiar equí, a la Vall d’Aran, amb el resultat d’una euga morta. Miralles ha dit que la preocupació és “gran” per la “forta” depredació de l’animal i el seu caràcter “problemàtic”. El director general ha explicat que actualment s’està en fase 2 del protocol i seran els tècnics els que dictaminin si s’ha de passar a fase tres i retirar-lo del medi. Miralles ha afirmat que “s’ha d’admetre que és un os problemàtic”, i ha afegit que s’ha de tenir en compte “la possibilitat d’extreure’l del medi”. Segons Miralles, caldrà de veure l’evolució de l’animal els pròxims dies i haurà de ser l’equip de tècnics que dictaminin què fer.
El programa Pirosflife s’encarrega de la gestió d’una espècie, que és l’os bru, i no solament d’un exemplar, com és Cachou o Goiat. Si els tècnics acaben determinant que Cachou s’ha d’extreure del medi, “no ens tremolarà la mà”, ha sentenciat Ferran Miralles. Davant les crítiques del Consell General al protocol, Miralles ha dit que està en el primer any d’aplicació i ha afegit que si es demostra que no és efectiu “es pot modificar”. De la reunió que hi haurà a Madrid el dia 8 d’octubre entre representants de totes les administracions, Miralles ha dit que servirà per posar en comú informació. La reunió, però, s’espera que sigui “política”, i per tant no es preveu que en surti cap decisió del futur de Cachou, perquè aquesta està en mans dels tècnics. 
D’altra banda, centenars d’especialistes i tècnics es donen cita des d’avui i fins dissabte 21 de setembre a Son, al Pallars Sobirà, per debatre i compartir experiències sobre prevenció de danys per grans depredadors i la presència de grans carnívors en zones de muntanya. D’una banda, la Generalitat i la resta de socis del projecte PirosLife organitzen el Simposi sobre experiències europees en sistemes de prevenció de danys per grans depredadors, i, d’altra banda, divendres i dissabte, les Jornades tecnicocientífiques sobre el retorn dels grans carnívors a zones de muntanya. En total, les trobades compten amb més de 200 inscrits de diversos àmbits com l’universitari, centres de recerca, administracions, entitats i particulars i representants de sectors implicats de Catalunya, França, Itàlia, Eslovènia, Polònia, Aragó, Navarra, Cantàbria, Astúries, Galícia, i Castella i Lleó.
A més d’experiències i vivències de ramaders en zona d’os, el simposi serveix per posar sobre la taula diversos sistemes de suport a la prevenció de danys realitzats per diferents administracions. Concretament a Catalunya, Itàlia, França i Castella i Lleó. També per comparar diverses tipologies de danys i costos i conèixer mètodes innovadors per a una prevenció sostenible davant la fauna salvatge. Finalment, es compartiran diverses experiències amb gossos de protecció de ramats com a eina bàsica de suport per a la prevenció de danys, als Alps marítims italians, Pirineu francès i Pirineu català.

cinquè
atac
Cachou
preocupant
situació
qualifica
Govern

Compartir via

Comentaris: 3

Comentaris

que us preocupa la situacio de l'os?! deixeuli el seu espai amb el seu menjar!!!
Cada dia hi ha menys remaders: ajudes sí per tenir un sou digne. NO a tirar animals predagadors: llençar els diners.
Cada dia hi ha menys remaders: ajudes sí per tenir un sou digne. NO a tirar animals predagadors: llençar els diners.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte