Diari digital d'Andorra Bondia
Un patinet elèctric circulant ahir per la vorera a l’avinguda Príncep Benlloch de la capital.
Un patinet elèctric circulant ahir per la vorera a l’avinguda Príncep Benlloch de la capital.

Circular amb patinet elèctric per la vorera es multarà amb 60 euros


Escrit per: 
M.S./ Foto: Facundo Santana

Circular amb un patinet elèctric per les voreres, places, jardins i altres espais reservats amb caràcter exclusiu a vianants se sanciona des d’ahir amb una multa de 60 euros, segons preveu el reglament del règim sancionador del Codi de la circulació aprovat per l’executiu, que inclou un capítol específic per als vehicles de mobilitat personal (VMP).

Així ho van explicar ahir el secretari d’Estat de Justícia i Interior, Joan León, el director d’Empresa, Comerç, Desenvolupament, Seguretat i Qualitat Industrial, i Transports, Josep Pujol, i el director del departament de Mobilitat, Jaume Bonell, en la presentació dels deu reglaments que desenvolupen la Llei del Codi de la circulació aprovats fins ara per l’executiu.

León, que es va mostrar confiat que el nou règim sancionador serveixi perquè els conductors prenguin consciència dels perills que poden suposar determinats comportaments,  com per exemple el de conduir fent ús del mòbil, que finalment se sancionarà amb una multa de 300 euros, va detallar que no adequar la velocitat del VMP en creuar-se o trobar-se a proximitat d’altres vehicles o persones es castigarà amb 120 euros, el mateix import amb què es multarà el conductor d’un VMP que no respecti la prioritat de pas dels vianants en zones determinades a tal efecte o en itineraris compartits.

Així mateix, no tenir l’edat mínima per conduir un VMP, 14 anys si es disposa d’una llicència de ciclomotor, es castigarà amb una multa de 60 euros, el mateix import amb què se sancionarà els VMP que circulin sense disposar del sistema de frenada o dels avisadors acústics i l’enllumenat reglamentari.

Precisament el reglament específic dels VMP, que no serà vigent fins l’1 de desembre vinent per donar marge a poder adaptar-s’hi, estableix també que els usuaris d’aquests vehicles “han de disposar obligatòriament d’una assegurança de responsabilitat civil”.

Encara en l’àmbit de les sancions, León va destacar els 1.200 euros de multa amb què es castigarà el conductor que circuli amb un vehicle sense l’assegurança d’automòbil pertinent (fins ara eren 600 euros), i els 200 amb què es castigarà el fet de no posar-se el cinturó de seguretat, que serà també obligatori al seient del darrere.

D’altra banda, Pujol es va referir al reglament de permisos i de les autoritzacions administratives complementàries per conduir i del registre de permisos de conduir, que adapta la nomenclatura de les diferents categories a la normativa europea i especifica que tots els permisos s’han d’obtenir per examen i que, a diferència d’ara que en són tres, la inscripció dona dret a una sola convocatòria.

Amb els reglaments de la nova llei s’ha aprofitat també per incloure algunes qüestions que estaven aprovades a la Taula Nacional de Mobilitat, com les fases i els colors de la neu o les marques de pintura viàries, com va explicar Bonell.

Revisió de la periodicitat per passar la primera ITV

Al marge dels deu reglaments aprovats fins ara, des de l’executiu s’està també treballant en els que encara queden pendents, entre els quals destaca el de les condicions tècniques dels vehicles, una normativa que comportarà canvis en la Inspecció Tècnica de Vehicles (ITV), segons va avançar Pujol.

En aquesta línia, el director d’Economia va destacar que la voluntat és alinear la normativa andorrana amb l’europea, un fet que comportarà per exemple que la primera revisió de la ITV del vehicle sigui als quatre anys d’antiguitat i no als cinc com fins ara.

Al marge d’aquest, falten també el reglament per a l’establiment d’un sistema d’etiquetatge energètic, el que ha de regular els senyals en els vehicles, el dels criteris per a la matriculació d’embarcacions i el dels títols o permisos per pilotar-les.

circular
patinet elèctric
vorera
multarà
60 euros
Comentaris: 2

Comentaris

conducir un vehículo VMP la sanción de 60€ se reduce a 30€ con el 50% y a si todas la de 120€ a 60€ y la de 300€ a 150€ lo de la prmera ITV a 4 años no entiendo y las pegatinas energéticas para que? Lo mismo quieren poner la taxa como en Barcelona para poder circular en Andorra cuantos VMP se darán a la fuga para no ser sancionados?
Il faut que la police applique rigoureusement le nouveau code de la route et fasse cesser le grand danger des trottinettes/vélos sur les trottoirs et zones piétonnes.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic