Diari digital d'Andorra Bondia
La intevenció al pi roig del carrer major ha començat aquest matí amb la poda de les branques mortes i culminarà la setmana que ve amb la "regeneració del sòl".
La intevenció al pi roig del carrer major ha començat aquest matí amb la poda de les branques mortes i culminarà la setmana que ve amb la "regeneració del sòl".

Cirurgia urgent per al pi centenari de la Massana


Escrit per: 
Redacció / Fotos: Facundo Santana

La Massana sotmet el pi roig del carrer major, que té prop de 250 anys, a una poda en profunditat per "allargar-li la vida tant com sigui possible".

Hi era el 1943, quan els vehicles de la Gestapo enviats des de Tolosa van aturar-se al Palanques per capturar la cadena d'evasió d'Antoni Forné. I ja hi era probablement quan Antoni Fiter anava i venia de Casa Rossell a la Casa de la Vall per redactar el Manual Digest, posem que el 1748. Perquè els tècnics del Comú de la Massana calculen que el pi roig del carrer major té aproximadament 250 anys, decenni amunt, decenni avall, i tot i que es tracta d'una espècie comuna, comprednran vostès amb aquesta edta venerable mereix la consideració no només d'arbre "singular", com està catalogat pel mateix Comú, sinó també "monumental", com el considera el natralista català Enric Orús a 120 grans arbres del Pirineu català i Andorra.

Si en parlem avui és perquè el Comú ha començat aquest matí una intervenció integral per "recuperar" un arbre "emblemàtic" i "d'alt valor simbòlic", que "tots els massanencs hem vist des que vam néixer", diu el conseller de Medi Ambient, Sergi Gueimonde. Un pi amb la salut molt deteriorada ple fins avui de branques mortes i que pateix seriosos problemes al "sistema micològic del sòl". Res d'estrany si en tenim en compte l'edat i que l'emplaçament en plena via urbana. Per "reactivar-lo", el Comú ha procedit avui a podar-li les branques mortes i la setmana que ve està previst "regenerar" el sòl per "reactivar-ne les arrels". I tot, és clar, amb l'objectiu d'allargar-li la vida tant com sigui possible".

No es tracta, en fi, de l'únic arbre centenari de la parròquia -n'hi ha uns quants de catalogats al parc del Comapedrosa- ni tampoc de l'únic monumental del país. El mateix Orús n'inventariava el 2007 una desena, des de la freixera del cementiri de Pal fins al plàtande l'Auditori Nacional, el pi negre del Coll de la Botella i el salze de can Sangrà, a Escaldes. Hi ressenya també un gatsaule de Prat Estall, al Madriu, un avet també centenari a Prat Primer, a la capital, i una alzinea d'Auvinyà. Però això era fa més d'un decenni i caldria comprovar si tots han sobreviscut fins avui.El que segur que no ha sobreviscut és la joia dels nostres grans arbres, la sequioa vermella que coronava el jardí urbà de Casal i Vall, arrasat el 2013 juntament amb l'edifici racionalista de Domènec Escorsa. Per construir-hi un aparcament que gestiona, per cert, el Comú.

cirurgià
urgent
pi
Centenari
església
Massana

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte