Diari digital d'Andorra Bondia
Citats a declarar Oriol, Marta i Mireia Pujol pels fons a Andorra
Citats a declarar Oriol, Marta i Mireia Pujol pels fons a Andorra

Citats a declarar Oriol, Marta i Mireia Pujol pels fons a Andorra


Escrit per: 
Agències

El magistrat de l’Audiència Nacional espanyola José de la Mata ha citat a declarar com a investigats per un delicte de blanqueig de capitals continuat Oriol, Marta i Mireia Pujol Ferrusola, els propers 27 i 28 de març, dins de la investigació oberta sobre l’origen del patrimoni familiar. 
Segons el parer del magistrat instructor, els fets serien constitutius del delicte de blanqueig de capitals continuat de l’article 301 del Codi Penal, en relació amb l’article 74 del mateix text legal, “sense perjudici de qualificació ulterior”. 
La resolució recorda que es desconeix per ara l’origen dels fons de la família i no consta cap raó que els justifiqui, així com que tots els membres de la família que han declarat van negar haver tingut comptes bancaris a l’estranger, fet que abunda en la falta de justificació d’aquests ingressos.
A més, adverteix el jutge que part d’aquests fons eren distribuïts per Jordi Pujol Ferrusola entre tots els seus germans i la seva mare en quantitats iguals o similars i simultàniament, però tampoc consta acreditada cap raó per a això, distribució que es feia mitjançant transferències a comptes bancaris de tots i cadascun d’ells en la mateixa entitat bancària andorrana.
En relació amb els tres citats ara declarar, el jutge detalla tots els moviments dels seus comptes bancaris i assenyala que la majoria dels fons ingressats mitjançant transferència en aquests comptes bancaris que titularitzen cadascun dels germans Pujol Ferrusola i la seva mare, Marta Ferrusola, prové principalment dels diferents comptes bancaris que va titularitzar el fill gran a Andbank, encara que en alguna ocasió van ser Oleguer, Pere o Josep Pujol.
El jutge relata un patró similar de comportament en l’actuació del grup familiar, que va mantenir els fons a Andbank fins al 2010, data en què els van passar a BPA. En aquesta entitat els van mantenir fins al 2012, data en què els van ocultar darrere de fundacions panamenyes fins al 2014, amb l’excepció d’Oriol Pujol Ferrusola, “que ho va reintegrar en efectiu sense que es conegui el seu destí final”.
El jutge acorda aquestes noves citacions i accepta així la petició de la Fiscalia Anticorrupció i la unitat investigadora, una vegada que han estat analitzats els documents bancaris aportats per l’Agència Tributària i els informes aportats per la unitat policial actuant, així com les declaracions dels investigats en la causa.
Aquestes declaracions resulten, segons el parer de De la Mata, “pertinents, necessàries i proporcionades a les finalitats de la present instrucció, en l’esbrinament dels fets i presumptes delictes objecte d’aquesta, i poden conduir les noves imputacions i la consegüent presa de declaració a l’aclariment dels fets objecte de la investigació”.

Oriol Pujol
Audiència Nacional
José de la Mata
Mireia Pujol
Marta Pujol
Patrimoni
BPA
Andbank
codi penal
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic