Diari digital d'Andorra Bondia
Els alumnes de l’escola de primera ensenyança de Sant Julià van tornar ahir amb la mascareta a l’aula.
Els alumnes de l’escola de primera ensenyança de Sant Julià van tornar ahir amb la mascareta a l’aula.

Clam de les famílies a favor del retorn de la mascareta a les aules


Escrit per: 
M. P. A. / M. P. / Foto: Facundo Santana

Ahir va ser el primer dia de retorn de la mascareta a les aules després de tres setmanes sense que els alumnes més grans de vuit anys no l’haguessin de portar. Una mesura provisional que el Govern va anunciar divendres passat per frenar els contagis que en les últimes setmanes s’han donat sobretot als centres educatius. La majoria de les famílies consultades creuen que no s’hauria d’haver pres i celebren ara el canvi, tot i que una de les raons esgrimides pel Govern quan van flexibilitzar aquesta i d’altres mesures als centres educatius va ser que es tractava d’“una demanda força reivindicada per les famílies i els centres”. Entre les motivacions principals que aporten les mares i pares que han volgut donar el seu parer en destaquen dos: un criteri de prudència donada l’actual situació de repunt que es viu al país i a tot el continent i que els infants tornen als centres després d’una setmana de vacances; i la constatació d’una evidència, els infants menors de 16 no estan vacunats, per la qual cosa consideren que poden tenir més risc de contagiar-se i contagiar. 

De tota manera, les associacions de pares i mares dels diferents sistemes educatius valoren de manera diferent aquesta represa de la mascareta. Així, la presidenta de l’Associació de Mares i Pares de l’Escola Andorrana (Ampaea), Susagna Venable, va declarar que encara que sabien que això podia passar va celebrar que “hem pogut gaudir d’unes setmanes sense mascareta a les aules, benvingudes siguin aquestes tres setmanes”. Tot i que des de l’Ampaea s’havia fet la petició al ministeri perquè s’apliqués la flexibilització, va assegurar que no creu “que ens hàgim precipitat, Salut ja va donar per fet amb els seus protocols que podia passar”. I si cal “tornar enrere, doncs hi tornem”, va dir. En relació amb això, va fer notar que són els  experts “qui ho saben millor”. També va manifestar que li agradaria pensar que “serà temporal i d’aquí a unes setmanes es podran treure una altra vegada” i que “no passarem tot l’hivern amb les mascaretes”. 

Curiosament, les famílies consultades ahir a la sortida de l’escola andorrana de primera ensenyança de Santa Coloma, a més de coincidir que donada la situació cal durant unes setmanes tornar a aplicar la mesura, van ser unànimes també a expressar que s’hauria d’haver actuat amb més cautela i deixar per a més endavant la flexibilització referida a la mascareta. A més, la majoria van afirmar que els seus fills continuaven portant-la a l’aula per evitar la propagació dels contagis. Una de les mares, a més, va declarar que quan hi va haver  el nou  brot de Covid a l’escola andorrana de la Massana a finals d’octubre s’hauria d’haver revertit la mesura. 

El president de l’AMPA del María Moliner, Carlos Fernández, es va mostrar a favor del retorn de la mascareta donat que creu que “van anar molt de pressa en retirar-la”. I va tornar a mostrar la reticència expressada quan el Govern va decidir treure-la: “em va semblar estrany que la traguessin, si el primer que van tancar quan va començar la pandèmia van ser les escoles”. A més, va fer notar que “a les aules no hi ha la distància de separació i estan tot el dia a la classe tancats per molt que obrin finestres”. 

Per la seva banda, un dels membres de la junta de l’AMPA del Col·legi Janer, Álvaro Mestra, va qualificar la mesura de “raonable” i va assenyalar que la troben encertada “per precaució, tenint en compte que els alumnes tornen d’una setmana de vacances i s’han trencat els grups de convivència”. Uns grups, d’altra banda, que també es trenquen cada vegada que els infants surten de l’escola i fan activitats extraescolars, va fer notar. Precisament, una de les mares que porta els seus fills al Janer considera que el retorn de la mascareta a l’aula s’hauria d’acompanyar d’altres mesures que permetessin als alumnes que donen negatiu als cribratges poguessin participar en les activitats extraescolars. I és que troba “contradictori” que només puguin anar a escola quan de fet allà també es barregen amb companys d’altres classes ni que siguin del mateix curs. 

Des de l’AMPA de l’escola francesa només van voler manifestar que s’ha de complir la nova disposició del Govern.

I els alumnes?
Segons les famílies, els alumnes de primera ensenyança estan ja molt acostumats a la mascareta. Per Venable, “estan decebuts” perquè s’havia tornat a la normalitat i ara han de tornar a portar mascareta. I els de segona ensenyança? Segons Fernández s’ho prenen amb resignació i els pot crear cert desgavell. Ahir a la tarda, en sortir de l’escola de segona ensenyança de Santa Coloma alguns van expressar cansament. “Ara, si s’ha de fer, es fa”, van comentar, mentre corrien per no perdre l’autobús.

Els actius baixen a 195
Precisament, a la tornada a l’escola després de la setmana de vacances de Tots Sants s’ha pogut fer amb una petita contenció de l’evolució de la pandèmia. Així les coses, als centres no queda cap aula sota vigilància activa, sinó que a dia d’avui hi ha 27 classes en vigilància passiva. Caldrà veure, però, com evoluciona la situació a les escoles amb la represa dels cribratges habituals.

Pel que fa a les dades generals, segons el ministeri de Salut, des de divendres s’han registrat 64 positius de Covid-19, però també s’han donat 82 altes, de manera que els casos actius s’han pogut reduir de 18 i la xifra ja torna a estar per sota de 200. Concretament ahir n’eren 195. Des de l’inici de la pandèmia s’acumulen 15.705 casos i hi ha 15.380 persones que han superat la malaltia. A l’hospital hi ha un pacient més ingressat a planta i ja en són tres, i es manté una persona a l’UCI amb ventilació mecànica.

clam
famílies
mascareta
aules
Comentaris: 1

Comentaris

Em sembla be que tornin les mascaretes

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic