Diari digital d'Andorra Bondia
Un monent de l'acte de comiat del curs que ha tingut lloc aquest matí.
Un monent de l'acte de comiat del curs que ha tingut lloc aquest matí.

Clam a l’escola: “Ho hem aconseguit”Escrit per: 
M. P. A. / Foto i vídeo: Facundo Santana

El gran desig dels alumnes per al curs  vinent? Poder estar sense mascaretes.  Això és el que van compartir ahir dos dels alumnes de segona ensenyança de l’escola andorrana d’Encamp, el Jan i la Maria, que van participar en l’acte simbòlic de comiat efectuat al mateix temps a tots els centres educatius del país. En aquest cas, va consistir a trobar-se al pati alumnes, docents i tot el personal educatiu per cridar junts a una veu, a la de tres: “Junts ho hem aconseguit!” I ho van exclamar amb totes les forces i no ho van fer perquè sí, perquè  tocava o perquè ho havien assajat. No. Sabien per què ho deien. Fins i tot a algun dels docents se li van escapar les llàgrimes. I és que aquesta ha estat una de les escoles que s’ha vist més afectada per la pandèmia, va haver d’estar tancada durant dues setmanes al novembre. I a més, va començar el curs amb el pati i el menjador inhabilitats perquè es va detectar una tensió en els ancoratges del mur perimetral. 

Ahir, però, el Jan va recordar que el retorn al col·le al setembre després del confinament del març “va ser brutal per a nosaltres”. I amb tot el que han viscut aquests mesos, el que més va destacar va ser l’esforç d’adaptació que havien hagut de fer tots plegats. Segons la Maria, “ha estat un curs difícil pels confinaments, les classes separades, no ens podíem quasi ni relacionar, les proves d’antígens, el gel hidroalcohòlic...” Tant de bo, va expressar, en començar al setembre “la Covid s’hagi acabat i puguem estar com abans, tots junts”.

Un desig que la ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, també va fer seu. Sempre, és clar, que la situació sanitària ho permeti. Vilarrubla va voler compartir aquest comiat de curs a Encamp. I tot i les dificultats que hi ha hagut, en va fer un balanç positiu: “estem molt satisfets de com ha anat”. Malgrat  les incerteses, va dir, “arribem al juny amb totes les escoles obertes gràcies a l’esforç col·lectiu de docents i personal, famílies i alumnes”.

Segons Vilarrubla, “hem aconseguit que les escoles fossin espais segurs, que es normalitzés al màxim la vida als centres tot i aquestes grans barreres de distanciament, d’unitats de convivència, de mascaretes”. I encara va afegir que no es volia ni imaginar com estarien infants i joves “si no haguessin pogut anar a escola després dels tres mesos de confinament”. És per això que va afirmar que “l’aposta va ser valenta i avui és el dia de reconèixer aquest esforç amb aquest acte a totes les escoles del país”.

Més enllà dels escenaris dissenyats per al curs vinent, depenent de com estigui de controlada la pandèmia i de si es continuaran fent cribratges, la ministra va reconèixer que la Covid i el confinament han deixat petjada en mestres i alumnes.  Per als docents, va recordar que es van fer formacions lligades a la part emocional perquè també ells “han patit situacions molt estressants”. 

Pel que fa als infants i joves, “érem molt conscients que el confinament els havia afectat no només acadèmicament, sinó també emocionalment”. És per això que es van dedicar les primeres setmanes a fer “una molt bona acollida emocional treballant com ho havien viscut i com s’havien de relacionar”. Durant el curs, les tutories els han seguit ajudant perquè  “calia acompanyar-los”, va dir. I va reconèixer que els professors li havien comentat que entre els alumnes “hi ha hagut més nervis i agressivitat”. 

Ara s’ha posat en marxa el servei d’atenció psicològica, va recordar Vilarrubla, “i en aquests moments els psicopedagogs els estan derivant”. Uns psicopedagogs que han tingut més feina enguany perquè “han hagut de fer més seguiment dels alumnes que altres anys”, ja sigui de manera puntual o permanent. L’objectiu? Que poguessin recuperar el benestar d’abans de la pandèmia.

escoles
país
curs
pandèmia
Comentaris: 1

Comentaris

Tindran un descans ben merescut!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic