Diari digital d'Andorra Bondia
Claverol en un acte de la Fundació Privada Tutelar.
Claverol en un acte de la Fundació Privada Tutelar.

Claverol va retirar els diners de comptes retinguts a Credit Suisse


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Fundació Privada Tutelar

Els diners que va retirar el ja expresident de la Fundació Privada Tutelar David Claverol de forma injustificada provenien de comptes fruit de donacions fetes en cartera de valors que van ser retinguts a Credit Suisse i que ara s’haurien alliberat. Així doncs, aquests fons es tenien com a reserva i el fet és que mai, durant anys, s’havia tingut la necessitat de recórrer-hi. Segons va explicar el president de la fundació (elegit dijous passat), Joan Carles Rodríguez Miñana, aquests comptes no eren utilitzats quotidianament, si no s’hauria constatat de forma immediata que hi havia una operativa estranya. En tot cas, Rodríguez Miñana va destacar que només ha calgut una setmana per resoldre la situació.
En total han desaparegut uns 23.000 euros en disposicions en efectiu per part de Claverol i una factura que va girar a nom seu d’uns 2.000 euros. Tots els imports són d’entre 2.000 i 3.000 euros, que és el límit de què es pot disposar d’efectiu. La primera disposició no justificada va ser el 31 de maig, quan Claverol era secretari de la fundació. Els serveis administratius de l’entitat li van demanar el mes de juny que justifiqués documentalment aquests 2.300 euros que va retirar i ell va donar una explicació, motiu pel qual va quedar en curs de solució. El 4 de juliol, quan ja sabia que seria nomenat president en breu, va fer la segona disposició. Però és quan accedeix a aquest càrrec que les retirades d’efectiu es multipliquen, fins que a finals de juliol la cosa “s’anima” més, va dir Rodríguez Miñana. Cal destacar que les últimes disposicions apareixen amb un literal, una justificació de l’import retirat. En aquest s’indica aspectes com Obres local nou o Nova web. Els serveis administratius de la fundació li requereixen per escrit i se li dona 24 hores perquè reemborsi els diners, i davant d’això Claverol exposa algunes excuses. Paral·lelament, els serveis de l’entitat contacten el ministre de Justícia i Interior, que n’és patró, es porta el cas a la fiscalia i es convoca una reunió d’urgència per revocar-li tots els poders i treure’l de tots els càrrecs, ja que “no podem acceptar que cap patró actuï d’aquesta manera”, va dir l’actual president. Rodríguez Miñana va explicar que l’expresident mai s’ha mostrat neguitós ni preocupat. Precisament, al correu electrònic que va enviar als patrons la setmana passada va exposar que li sabia greu el malentès i que el 26 d’agost, quan torni a Andorra, retornarà tots els diners. Al mateix temps, va presentar la renúncia irrevocable i immediata, que la fundació no va acceptar i en el seu lloc el va destituir de forma “fulminant”. El president també va explicar que s’han revisat els diferents comptes als quals Claverol tenia accés, però no s’ha constatat cap altra irregularitat. Amb tot, i per confirmar-ho, s’ha encarregat una auditoria externa des que va ser nomenat secretari fins ara, avui fa un any.
Rodríguez Miñana també va assegurar que “els diners s’aniran a buscar; no ens tremolarà el pols”. Així va anunciar que la fundació farà una demanda civil per reclamació de quantitats, si no es recuperen abans.
El president de l’entitat va explicar que a diferència del moment en què es va intervenir la BPA, en què fins i tot es va haver de recórrer als coprínceps perquè avancessin diners, ara la salut financera de la Fundació Tutelar és “millor que mai”. Així, la desaparició d’aquests diners no afectarà financerament la institució, i mostra d’això és el manteniment del programa Joves en inclusió, al qual es destinaran 54.000 euros des del 31 d’agost a l’1 de gener. El president també creu que la imatge de la fundació no ha de resultar danyada per aquest cas, ja que ha detectat per si mateixa el problema, ha demanat al responsable que retornés els diners, ha portat els fets a la fiscalia i no ha acceptat la dimissió, sinó que ha destituït Claverol. “És una entitat seriosa a la qual no li tremola el pols”, va concloure.

Claverol
retirar
diners
comptes
retinguts
credit suisse
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic