Diari digital d'Andorra Bondia
Cobertura del 75% de les vacunes de la meningitis d’Espanya i Alemanya Carles Álvarez Marfany
Cobertura del 75% de les vacunes de la meningitis d’Espanya i Alemanya Carles Álvarez Marfany

Cobertura del 75% de les vacunes de la meningitis d’Espanya i Alemanya


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

Després que França, per prioritzar el mercat intern, ha limitat transitòriament l’exportació de la vacuna del meningococ B (meningitis), Andorra, per continuar garantint la vacuna, ha hagut de buscar nous subministradors malgrat que el preu de compra era més car que les vacunes adquirides inicialment a França.
Per aquest motiu, i com que el preu de venda fixat per França era el que utilitzava de referència la Caixa Andorrana de Seguretat Social per al reemborsament pertinent, l’executiu va acordar ahir establir dues noves tarifes de responsabilitat perquè la CASS continuï fent-se càrrec del 75% del cost de la vacuna i no sigui l’usuari qui hagi d’assumir tot l’increment del cost en funció de si la vacuna prové d’Espanya o Alemanya, els dos països als quals se n’ha sol·licitat el subministrament mentre no sigui possible portar-la de França.
Així ho va explicar ahir el ministre portaveu, Jordi Cinca, que va precisar que el cost de la vacuna adquirida a Espanya és de 104 euros, dels quals la CASS en paga 78, i que s’eleva a 
115 en el cas que la vacuna provingui d’Alemanya. En aquest cas, la Caixa Andorrana de Seguretat Social es fa càrrec de 86,25 euros.
Cinca, que va destacar que és complicat determinar quin sobrecost pot suposar el fet d’haver de comprar aquesta vacuna a altres subministradors, perquè es desconeix el temps que durarà la limitació de França a l’exportació, va explicar que amb aquesta mesura es pretén abastir el mercat ja que es tracta d’una vacuna amb una demanda significativa. Tot i això, confia que aquesta impossibilitat d’abastiment del mercat francès sigui transitòria perquè són els preus més assequibles i que generen menys costos tant per a la CASS com per als assegurats.

Actes de cirurgia menor
D’altra banda, també es va acordar la modificació del decret de modificació de l’annex del reglament d’aplicació de la nomenclatura general d’actes professionals, procediments i pròtesis de la CASS, per crear dues noves tarifes per a actes de cirurgia menor que no necessitin tot el bloc quirúrgic, iniciativa que, segons va explicar Cinca, afavoreix i fomenta les pràctiques ambulatòries i abarateix els costos d’aquests actes.
Concretament, la tarifa per a la utilització de sala per a actes de cirurgia menor de consultori o de cirurgia ambulatòria queda fixada en 52 euros, i en el cas d’actes de cirurgia ambulatòria en 77,80 euros, i en tots dos casos el 75% anirà a càrrec de la CASS, segons va precisar el ministre portaveu.

100% de cobertura
Finalment, l’executiu va acordar la modificació del decret que regula el finançament al 100% per part de la CASS per incloure la cobertura total de dos nous medicaments especialment costosos. Concretament, es tracta de dos fàrmacs d’ús hospitalari per tractar les formes recurrents recidivants d’esclerosi múltiple i per al tractament del VIH i combinacions.

cass
actes mèdics
vacunes
meningits
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic