Diari digital d'Andorra Bondia
Cobrar menys de 1.400 €, principal motiu per denegar els reagrupaments
Cobrar menys de 1.400 €, principal motiu per denegar els reagrupaments

Cobrar menys de 1.400 €, principal motiu per denegar els reagrupaments


Escrit per: 
Pepa Gallego

Si ets resident i vols fer venir la teva parella al Principat, allò que se’n diu reagrupament familiar, a més d’estar casat, acreditar unió civil o ser parella de fet has de cobrar un sou superior a 1.400 euros. Així ho marca el requisit econòmic de la Llei qualificada d’immigració, però n’hi ha d’altres. I són clars i rígids, i malgrat que cobris 1.200 euros, és a dir 200 euros menys del que estableix la llei, no pots reagrupar la parella. “Els principals motius de la denegació de sol·licituds per a reagrupaments solen ser sobretot els mitjans  econòmics, perquè no es pot arribar al que marca la llei”, explica el director del departament d’Immigració, Jesús Guardiet. El percentatge de denegacions és molt baix, poc més de l’1%, però darrere de cada xifra hi ha les històries de famílies que no poden viure juntes.

El nombre d’autoritzacions atorgades per reagrupament varia segons l’any, i malgrat que en alguns anys anteriors al 2011 sí que es podia dir que l’increment de les sol·licituds era pel temps de bonança econòmica i per l’increment dels assalariats, ara és més complicat explicar les variacions, segons explica Guardiet. Així,  si l’any passat va registrar el màxim nombre de reagrupaments atorgats, 1.056, dels darrers cinc anys, en els primers quatre mesos d’aquest any aquesta xifra s’ha reduït. “També depèn de si les persones que sol·liciten el reagrupament ho fan només per a la parella o també per als fills”, explica Guardiet, que diu que ara per ara encara no es pot determinar una relació directa amb la situació de l’economia. De fet, en els quatre primers mesos de l’any s’ha atorgat 261 reagrupaments. En els quatre primers mesos del 2015 van ser 311. 

Motius de la denegació

Quant als motius pels quals les sol·licituds per a reagrupament familiar són denegades, la major part és perquè s’incompleixen els requisits econòmics que marca la normativa. En l’article 49 de la llei també s’estableix l’obligatorietat que la persona reagrupada disposi d’algun tipus d’assegurança mèdica.

Els altres motius són l’ordre públic o que el reagrupat té antecedents penals, i també no viure a Andorra. Si inspecció d’Immigració comprova que el reagrupat no viu al Principat se li denega la sol·licitud. Per altra banda, si el reagrupat té una ordre judicial d’expulsió també la hi refusaran. Finalment, hi ha les denegacions per no ser apte o per incompareixença, quan el reagrupat no es presenta, per exemple, a les proves mèdiques. 

L’any passat van ser dotze les sol·licituds que es van denegar, i totes per no complir els mínims econòmics. Altres anys aquesta causa ha suposat més denegacions. El 2014 van ser 26 les demandes refusades, el 2013 van ser 18 i el 2012, 23. 

Molta paperassa

A més de complir els requisits, per obtenir una autorització de residència per reagrupament familiar cal presentar-se al servei d’Immigració i aportar molta documentació. Es demana la sol·licitud d’autorització d’Immigració per a no actius residents degudament omplerta, l’original i la fotocòpia del passaport vigent, un certificat i declaració jurada d’antecedents penals, una fotografia, un document acreditatiu de l’allotjament, de l’estat civil i de l’assegurança sanitària, per als fills menors, un certificat de naixement, i documents acreditatius dels mitjans econòmics de la persona sol·licitant, entre altres papers. 

Per reagrupar parella i fill cal cobrar més de 1.700 €

En aplicació de la vigent Llei qualificada d’immigració, l’autorització de residència per reagrupament la pot sol·licitar una persona de nacionalitat andorrana que resideixi al Principat o un estranger titular d’una autorització de residència i treball que resideixi a Andorra i que hi hagi residit legalment i de manera efectiva i permanent el darrer any. Es pot reagrupar el cònjuge o la parella de fet, els fills menors d’edat o majors d’edat a càrrec i els ascendents a càrrec sempre que es compleixin els requisits econòmics suficients (el titular ha d’acreditar un 100% del salari mínim, un 50% addicional per al cònjuge, un 30% addicional per cada fill menor d’edat a càrrec i un 50% addicional per cada fill major d’edat o ascendent a càrrec), així com una assegurança mèdica. Gabriel,  un resident xilè que cobrava 1.200 euros, va patir la denegació. Després de casar-se, la policia es va presentar a casa seva per comunicar-li que la dona havia d’anar-se’n perquè ell no cobrava el mínim. 

 

Andorra
reagrupament
immigració
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic