Diari digital d'Andorra Bondia
Paper i cartró acumulat en una planta d’Andorra la Vella.
Paper i cartró acumulat en una planta d’Andorra la Vella.

Col·lapse del reciclatge del cartró


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: Facundo Santana

Ho van predir els gestors de residus fa un any i ara s’ha arribat a una situació límit. L’exportació del cartró per a la seva valorització està pràcticament bloquejada. La prohibició de l’entrada de residus per part de la Xina ha provocat l’acumulació d’estocs a Europa i una caiguda dels preus. Països com Espanya o França no saben què fer del cartró i és per aquest motiu que ja no paguen per aquest producte o paguen molt poc.

Tot això està fent que les exportacions de cartró cap a Espanya s’estiguin duent a terme amb comptagotes, a banda que només s’accepta el de bona qualitat, remarca el president de l’Associació de Gestors de Residus d’Andorra (Agreda), Miquel Àngel Armengol. Al desembre no es va desplaçar cap camió cap al país veí del sud i ara en baixa un per setmana. El cartró ha passat de ser un producte pel qual es cobrava, a ser un cost. I és que en el cas d’Andorra, a banda de la despesa que suposa el triatge, hi ha el transport. Armengol remarca que el cost de l’exportació puja a uns 100 euros la tona, aproximadament. Anys enrere, s’havia arribat a pagar a 100 o 120 euros la tona de cartró, mentre que avui no arriba als 20 euros, si és que es paga. 
Aquest context ha deixat en una situació difícil els tres gestors que hi ha al Principat i fins i tot algun d’ells s’està plantejant tancar la societat. Armengol va indicar que un fet similar s’està produint amb els envasos, però els gestors no s’han trobat amb problemes perquè se subvenciona la concessió. El president de l’Agreda adverteix que la situació està arribant al límit i que pot passar que en quinze dies els gestors no sàpiguen on portar el cartró. 
Aquesta qüestió es tractarà avui en la reunió que hi ha convocada de la Comissió del Pla Nacional de Residus. El sector exposa que hi ha dues solucions a aquest bloqueig. La primera podria ser l’atorgament d’una subvenció del Govern als gestors per costejar l’exportació d’aquest residu a les plantes que l’accepten de forma gratuïta. La segona passaria perquè les empreses contractessin directament un gestor privat que assumís la recollida del cartró que llencen. En aquest cas, però, Armengol remarca que caldria revisar la fiscalitat d’aquestes societats perquè no els suposi un sobrecost important. 

 

reciclatge
cartró
Comentaris: 1

Comentaris

Es un problema economic andorra, lligat amb el sanitari xines.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic