Diari digital d'Andorra Bondia
El servei d'urgències de l'hospital.
El servei d'urgències de l'hospital.

“Col·lapse” a urgències a causa de les dificultats per ingressar pacients


Escrit per: 
P.G./ M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

El cap d’urgències de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell, Marcos Gutiérrez, reconeix que hi ha una “dificultat a l’hora d’ingressar pacients” per l’alta afluència i ocupació de llits al centre. Aquest alt volum ve donat per actes hospitalaris de traumatologia, sobretot per accidents i lesions patides a les pistes d’esquí, però també reconeix que hi ha altres pacients que pateixen infeccions respiratòries, també molt pròpies d’aquesta època. Aquesta situació qualificada de “col·lapse” existeix segons Gutiérrez des de fa una setmana i reconeix que a principis de febrer també es va tenir un pic alt d’ingressos. 
El cap de guàrdia afirma que els passadissos d’urgències estan ocupats per aquests pacients, que esperen ser ingressats, “perquè hi ha una desigualtat molt gran entre ingressos i altes”. El que es fa per donar agilitat i no bloquejar més el servei, “és donar el màxim nombre d’altes possibles i prescindir  dels ingressos per intervencions programades”, comenta. Gutiérrez explica que, per exemple, en el cas d’una hèrnia que es tenia programada, i no és urgent, es retarda l’operació per atendre usuaris al quiròfan amb patologies més greus. També intenten que l’assistència a les patologies lleus tinguin l’estada més breu possible. Segons el responsable d’urgències,  al servei no s’ha incrementat el temps d’espera per ser atesos, “el bloqueig existeix a l’hora d’ingressar els pacients”, va puntualitzar.
Per la seva banda, el SAAS manifesta que com és habitual en temporada d’hivern l’hospital i el servei d’urgències “es troba en un moment d’un gran volum d’activitat”. Una situació que s’està produint els últims dies per  la coincidència de dues circumstàncies que incrementen l’activitat: els accidents d’esquí greus i l’ingrés de set malalts “pendents que el seu país d’origen doni llum verd al trasllat”.

Distribució antiga
El servei d’urgències “té unes necessitats assistencials que han quedat antiquades”.  Així ho va reconèixer Gutiérrez, que va recordar que és ara quan s’està estudiant el pla funcional d’urgències per canviar-lo. Aquest estudi vol determinar necessitats d’espais i definirà a nivell arquitectònic altres circuits diferents als actuals per poder donar més espai a tots els pacients que atenen des d’aquesta àrea del centre hospitalari.  Segons Gutiérrez, el que es vol és fer una redefinició més moderna  de l’espai i de la distribució. L’objectiu és ampliar-ho amb més superfície física, però també agilitzar l’atenció. 
Actualment, ta com està dissenyada l’àrea d’urgències, va continuar, “no facilita la feina  perquè l’espai és molt limitat”.  Des de la direcció del SAAS s’ha determinat en altres ocasions que hi ha uns llits reservats i tancats per ampliar l’ocupació en els moments que faci falta. Des d’urgències, el seu cap, no sap per què aquests pacients que tenen en estoc no són ingressats a aquests llits reservats. 

Els casos de grip
Precisament, la grip fa que aquests dies continuï havent-hi ingressos hospitalaris per aquest motiu, tot i que es comença a notar una lleugera tendència a la baixa. Així, la situació a 24 de febrer era de 65 casos de grip, 40 corresponents a homes i 25, a dones. El tram d’edat més compromès és el dels més grans de 64 anys, amb 39 casos, seguida pels de 45 als 64 anys, amb 16. També cal tenir en compte que 6 dels casos hospitalitzats corresponen a nadons. El sistema actiu de vigilància de la grip, que va començar l’1 d’octubre del 2018, ha rebut fins ara la notificació de 591 casos. 

Evolució favorable dels ferits greus a les pistes

L’home que va patir ahir a la tarda un traumatisme toràcic a la pista Obagot II, al sector Soldeu, continua  ingressat a la unitat de cures intensives (UCI) de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell. Segons van explicar fonts de Grandvalira, l’home esquiava sol i va picar contra el terra, de manera que va quedar inconscient. De seguida es va activar el protocol per a aquests casos i hi van acudir primer els pisters i a continuació els metges de l’estació, que van determinar que havien de traslladar-lo a urgències. L’altre home accidentat, de 49 anys, que va patir un traumatisme abdominal de menor gravetat, segueix a l’UCI i evoluciona també de manera favorable. Pel que fa a una noia que es va donar un cop al cap a Ordino Arcalís, des de l’estació van informar que no va ser un accident greu. Els tres dominis esquiables del país asseguren que els accidents a les pistes es donen habitualment i no creuen que enguany n’hi hagi més que l’any passat. 

col·lapse
urgències
dificultats
a causa
ingressar
pacients

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Sr. Gutierrez sembla un bon professional, honest i amb vocació. Els picos de l’hivern no han de sobredimensionar la estructura

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte