Diari digital d'Andorra Bondia
Moment de la presentació del Llibre blanc de l’autisme, el mes de febrer passat.
Moment de la presentació del Llibre blanc de l’autisme, el mes de febrer passat.

Comença la segona fase per a l’elaboració del Llibre blanc de l’autisme


Escrit per: 
M.P.A./ Foto: Agències

El treball per a l’elaboració del Llibre blanc de l’autisme ha entrat ja en la segona fase. Per això, tota la documentació generada per les diverses parts implicades s’ha presentat a les persones que constitueixen el consell assessor, que l’han validada i han fet les correccions i observacions que han cregut oportunes. Així ho va informar la presidenta de l’Associació d’Afectats d’Autisme (Autea), Inés Martí.

La segona fase del procés de redacció del Llibre blanc consisteix a fer arribar unes enquestes als diferents col·lectius implicats, persones amb trastorn de l’espectre autista (TEA), familiars, i professionals, entre d’altres, per conèixer com veuen i com viuen aquest trastorn. A partir de les seves respostes es farà una anàlisi que permeti definir les necessitats i les futures polítiques, va explicar Martí. 
El Llibre blanc sobre l’autisme es va presentar el mes de febrer passat quan es va constituir formalment el seu consell assessor, i està previst que es pugui presentar durant la primera meitat de l’any que ve. La Fundació Julià Reig dona el suport econòmic perquè es tiri endavant el projecte, coordinat per la psicòloga Carolina Martí.

Manual d’accessibilitat
Pel que fa al manual de bones pràctiques en accessibilitat universal, editat pel Govern sota el títol Tots sense límits, que el ministre Jordi Torres va presentar el mes de març passat, i que des de fa un temps es va retirar de la pàgina web del Govern, a causa de les queixes d’algunes associacions per les expressions que apareixien en dues pàgines del mateix “que no estaven ben formulades” a l’hora de definir quines són les discapacitats físiques i funcionals, la presidenta d’Autea va reiterar que estan en espera que el Govern els torni a fer arribar el text perquè el puguin validar tal com van quedar. 
Segons Martí, Autea té molt clar que “el que cal fer és reformular les pàgines 9 i 10 o bé suprimir-les” i que l’error va venir de la persona que representava en aquell moment Afers Socials durant el procés d’elaboració del manual. Martí continua pensant que pot ser una “bona eina de treball” per sensibilitzar i formar la població sobre la necessitat de tenir uns espais accessibles per a tothom. 
Precisament, Autea i l’Associació de Persones amb Diversitat Funcional del Principat d’Andorra (Amida) impulsen la primera edició de la jornada Ciutat amable, que vol convidar a la reflexió i al debat al voltant dels espais públics i la seva funció socialitzadora i de representació de la diversitat de les persones que els habiten. La idea, va dir Martí, és que tingui  continuïtat. Tindrà lloc demà a l’hotel Cèntric i comptarà amb la presència del ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, i el d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy. 

Formació més coordinada
L’aspecte formatiu és molt important per a Autea. En aquest sentit, Martí va valorar de manera molt positiva la col·laboració amb la Universitat d’Andorra per organitzar un taller sobre el sistema de comunicació per intercanvi d’imatges (PECS), celebrat el 8 de novembre passat i en el qual van participar una vintena de persones, entre les quals hi havia familiars d’infants amb TEA i professionals. 
Aquesta jornada va coincidir amb una altra organitzada per la Fundació Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell exactament sobre el mateix, i impartida per la mateixa empresa, va dir Martí. Per això, la junta d’Autea va lamentar que no hi hagi més coordinació entre les entitats “per no duplicar els recursos”, tenint en compte, a més, el que costa tirar endavant aquestes formacions. Martí va emfatitzar que “l’important és que la gent es formi”. Autea es va adreçar a l’escola Meritxell informant que farien aquesta formació i a la junta d’Autea els va sorprendre que ells l’organitzessin el mateix dia. Segons la junta d’Autea, va declarar Martí, “no hauria de passar que amb diner públic es limitin aquestes formacions només a professionals de l’escola Meritxell”. L’associació considera que s’haurien d’obrir a d’altres professionals i familiars. 
Finalment, Martí va anunciar que ja estan preparant la tercera jornada Autea dedicada a les persones amb TEA d’edat adulta. 

comença
segona fase
elaboració
Llibre blanc de l’autisme
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic