Diari digital d'Andorra Bondia
La pampa del Caucas s’ha establert a la ribera del riu Segre.
La pampa del Caucas s’ha establert a la ribera del riu Segre.

Comencen els treballs per erradicar una planta exòtica invasora del riu


Escrit per: 
Agències

El departament de Territori i Sostenibilitat ha iniciat els treballs per erradicar la pampa del Caucas (Heracleum Mantegazzianum) de la ribera del riu Segre. Es tracta d’una planta exòtica invasora molt nociva. Per una banda, pel seu impacte en la natura, ja que l’espècie genera un impacte negatiu en la biodiversitat perquè desplaça la vegetació existent i pertorba l’ecosistema local. Per altra banda, per les lesions que pot ocasionar en humans, ja que causa urticàries, ampolles i lesions a la pell que poden arribar a ser greus. L’actuació comprèn un tram de més de cinquanta quilòmetres entre les comarques de la Cerdanya i l’Alt Urgell per la llera del riu.
Els treballs s’han iniciat a la Seu d’Urgell i es concentraran primer en 32 àrees identificades, 24 a l’Alt Urgell i 8 a la Cerdanya, on la planta podria reproduir-se. Precisament, l’objectiu immediat és evitar que la planta arribi a florir aquest 2019, atès que cadascuna conté entre 10.000 i 20.000 llavors que poden perdurar al sòl fins a deu anys. A més, és de creixement ràpid i s’adapta molt bé a ambients diversos. Cap al juliol i l’agost, un cop finalitzada aquesta primera actuació prioritària, la intervenció es concentrarà a la resta d’àrees, començant per les situades en espais amb ús públic i continuant per les que acullen pocs exemplars. 
L’extracció de la planta s’ha de fer manualment per assegurar que no torni a rebrotar. En tractar-se d’una planta exòtica invasora cal persistir i actuar periòdicament per aconseguir la seva erradicació definitiva.
Prèviament, durant el mes de maig, amb el suport dels agents rurals es van dur a terme prospeccions a les àrees afectades per tal de determinar les zones prioritàries d’actuació i establir el pla de treball d’erradicació que ara ha començat.
Catalunya és l’únic indret de tota la península Ibèrica on s’ha detectat aquesta espècie invasora. Originària de la zona del Caucas i l’Àsia Central, la planta és present a Europa fins al sud de França. Va arribar a Catalunya pel riu Segre, aigües avall, des de Font-romeu (França). Concretament, es va detectar per primer cop el 2012, tot i que es creu que ja hi era entre el 2005 i el 2010, per les característiques que presentaven les poblacions inicials.
Es tracta d’una planta perenne que viu entre cinc i quinze anys, i assoleix grans dimensions, fins a sis metres d’alçada. La tija florífera mesura fins a cinc metres d’alt i deu centímetres de diàmetre.

invasora
treballs
planta
exòtica
riu
comencen
erradicar

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte