Diari digital d'Andorra Bondia
Els membres de la nova junta del Col·legi d’Advocats amb Xavier Sopena, nou degà, al centre.
Els membres de la nova junta del Col·legi d’Advocats amb Xavier Sopena, nou degà, al centre.

Comissió per crear un registre de la propietat que faciliti embargaments


Escrit per: 
Meritxell Prat

Les dificultats amb què es topa a l’hora d’executar embargaments ha fet que tant el Col·legi d’Advocats com el Consell Superior de la Justícia (CSJ), així com la resta d’actors judicials s’hagin posat a treballar per mirar de trobar una solució. Recentment s’ha creat una comissió per “estudiar la viabilitat del que podria ser una forma de registre de propietat”. Així ho va explicar la fins ahir degana del col·lectiu de lletrats, Sophie Bellocq, que va admetre que és “un tema una mica complicat perquè té moltes implicacions i pot tenir moltes conseqüències” si es té en compte la realitat del país. Per aquest motiu es busca una fórmula que no sigui igual que la que existeix en altres països, però que permeti “com a mínim” disposar d’un registre central d’embargaments i que eviti “les coincidències que s’estan produint en les execucions de sentències i que perjudiquen els ciutadans”.
Bellocq va recordar que actualment no existeix “un ordre de prelació i no sabem què està embargat i què no”, de manera que la situació genera problemes als saigs, a la Batllia i considera que “és un tema que s’ha d’arreglar”. És per això que s’han mobilitzat per constituir una taula de treball en la qual també participen notaris i saigs. “Els mesos que venen s’anirà reflexionant sobre quin és el millor model per assegurar un rastre dels embargaments i garantir l’execució de les sentències”.
En el cas dels notaris va recordar que ja fa temps que treballen amb registres centrals i per tant se’ls vol donar “més seguretat jurídica” treballant amb el cadastre, per exemple.
La ja exdegana va admetre que és “una feina molt llarga i feixuga”, de manera que no es podrà fer ràpidament. De fet, considera que com a mínim abans d’un any no es podrà obtenir una “reflexió fiable” sobre el model a aplicar.

Junta
En l’assemblea extraordinària celebrada ahir també es va aprofitar per renovar la junta del Col·legi després que els membres actuals hagin acabat el mandat. Tal com ja s’havia anunciat hi havia candidatura única, de manera que Xavier Sopena passa a ser el nou degà, amb Sònia Baixench de vicedegana, Catalina Llufriu de tresorera i Isaac Pérez com a secretari.
Sopena va explicar que encara amb “il·lusió i responsabilitat” aquest “repte”. Tot i que no va voler entrar gaire en detalls, assegurant que “encara és prematur”, va manifestar que la Llei d’accés electrònic a l’administració de Justícia, el Tribunal d’Arbitratge, el nou codi de procediment civil o el seguiment de les guàrdies són algunes de les tasques que tenen sobre la taula. En relació amb el Codi de Procediment Civil va explicar que “calen petits ajustaments”, com els referents als protocols en matèria de violència de gènere i que actualment els advocats es troben en fase de formació per tal de tenir les eines necessàries per afrontar la reforma que entrarà en vigor l’any que ve.
Sopena també va mostrar l’interès en poder organitzar trobades per parlar sobre els efectes de l’acord amb la UE.

Inici imminent de les pràctiques per als estudiants del màster de Dret
Sophie Bellocq va recordar que encara queda treball pendent per fer entre el Col·legi i la Universitat d’Andorra (UdA) per analitzar possibles canvis a introduir en el màster de Dret. Tot i així va destacar que en un termini d’uns quinze dies està previst que la primera promoció d’estudiants comencin les pràctiques. “Desitjo que vagi el millor possible”, va assegurar. Bellocq va apuntar que en cas que s’haguessin de fer canvis, s’hauran de treballar conjuntament entre el Col·legi i l’UdA i també va afirmar que caldran reunions entre les dues institucions pel que fa al reglament del certificat d’aptitud professional. “Al Col·legi tenim el certificat d’aptitud professional pel qual cal superar unes proves per poder accedir a la professió, certificat que també han de passar la gent d’altres països”, va apuntar, recordant que els estudiants del màster han de superar un test psicotècnic.

comissió
registre de la propietat
embargaments
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic