Diari digital d'Andorra Bondia
El Pas de la Casa té un nombre elevat d’apartaments turístics.
El Pas de la Casa té un nombre elevat d’apartaments turístics.

Comissió per facilitar el canvi d’ús dels apartaments turístics més antics


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: BonDia

Des que es va aprovar la Llei de l’allotjament turístic, una de les principals preocupacions de les empreses gestores d’apartaments ha estat l’obligatorietat de canviar a ús hoteler els edificis que destinin més del 75% de la superfície a aquesta activitat. És per això que fa unes setmanes, l’Associació d’Empreses d’Allotjament Turístic (AEAT) va mantenir una reunió amb el cap de Govern i el ministre de Turisme que va servir per posar sobre la taula tots els problemes que suposa aquest canvi d’ús. En la trobada, les parts van acordar la creació d’una comissió tècnica de treball per facilitar aquesta adaptació, sobretot per als apartaments més antics. La iniciativa va sorgir del cònsol d’Encamp, Jordi Torres, després d’una reunió mantinguda amb les empreses del sector. 

La presidenta de l’AEAT, Valérie Lackner, va recordar que en alguns casos, l’estructura de l’edifici no permet complir amb certes exigències. “Si no pots fer una escala d’emergència perquè no hi ha espai, com ho fas?”, es va preguntar al mateix temps que va afegir que en el cas de no trobar cap alternativa l’única solució per a aquests immobles serà reduir fins al 75% la superfície destinada a apartaments. Lackner va remarcar que el mandatari encampadà és conscient de la pèrdua econòmica que suposarà aquest fet, tenint en compte que hi ha un bon nombre d’edificis que pràcticament el cent per cent es destina a ús turístic. Davant d’això, el que es planteja és analitzar si es podrien flexibilitzar els requisits que demana Indústria en funció de l’edat de l’immoble. 

La comissió tècnica encarregada de treballar sobre el canvi d’ús dels apartaments turístics estarà formada per Indústria, Turisme i també el Comú. El primer objectiu serà elaborar un inventari del nombre d’allotjaments afectats. Tot seguit caldrà concloure quins criteris són obligatoris segons l’edat de l’edifici i veure cas per cas com s’apliquen. La presidenta de l’AEAT va destacar que tenen tota la temporada d’hivern per trobar una solució, ja que l’objectiu és que la comissió doni resultats abans del 30 d’abril. Lackner va celebrar el “bon diàleg” i “bona comunicació” amb el Govern i va qualificar de cordial la reunió mantinguda amb l’executiu. Des del sector també es va tornar a posar en relleu l’elevat cost que suposarà l’adaptació dels apartaments turístics en cas que aquests hagin de passar de l’ús residencial actual a ús turístic. 

Per altra banda, l’AEAT va assenyalar les dificultats que suposen els tràmits per declarar un apartament. El termini per fer tota la paperassa, passar la inspecció i obtenir la placa s’allarga quatre mesos. Lackner va exposar que aquest procés no és un problema per als propietaris que viuen al país, però la situació es complica en el cas dels no residents, que són la gran majoria, ja que s’hauran de desplaçar en diferents ocasions a Andorra per completar el    tràmit.

La Llei de l’allotjament turístic preveu que al cap d’un any de l’entrada en vigor del reglament que regula els habitatges d’ús turístic i les empreses que els gestionen, els edificis de deu o més habitatges que tinguin un nombre d’apartaments que representin més del 75% de la superfície hauran de canviar el seu ús, passant d’ús residencial a ús hoteler. El text indica que les despeses que se’n derivin aniran a càrrec dels promotors. També s’exposa que per regularitzar aquest canvi disposaran d’un termini màxim de cinc anys (tres anys per obtenir la llicència d’obra i dos més per dur a terme els treballs).

Des del sector s’ha defensat que les empreses que ja tenen apartaments turístics al mercat haurien de quedar-ne exemptes i que la nova normativa només s’hauria d’aplicar als negocis que s’obrin a partir d’ara. Tal com es va aprovar el text, però, la llei és retroactiva.

comissió
facilitar
canvi
ús
apartaments turístics
antics
Número de vots: 87
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic