Diari digital d'Andorra Bondia
Compromís del Govern per eliminar el contracte de baix rendiment
Compromís del Govern per eliminar el contracte de baix rendiment

Compromís del Govern per eliminar el contracte de baix rendiment


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: SFGA/J.A.V.

La reunió del Consell Nacional de la Discapacitat (Conadis) celebrada ahir va servir perquè els col·lectius d’afectats posessin de nou en relleu la necessitat d’eliminar el contracte de baix rendiment, una demanda que va rebre el compromís de l’executiu d’erradicar-lo. Segons van exposar algunes fonts presents a la trobada, el Govern va informar que s’està elaborant un nou reglament i que aquest aspecte és analitzat, perquè té el sentiment que hauria de desaparèixer. La proposta serà sotmesa a les associacions.

Aquesta és una antiga reivindicació de les entitats, que remarquen que el contracte és discriminatori i que té moltes disfuncions. Un exemple d’aquestes va ser plantejat ahir per la presidenta de l’Associació de Familiars per a la Salut Mental a Andorra (AFMMA), Rosa Lluís, que va exposar el cas d’una persona que treballa a Agentas amb un 36% de menyscabament i que no pot disposar de la baixa de maternitat perquè el contracte no li dona aquest dret.

Encara referent a l’àmbit del treball, en la reunió del Conadis d’ahir es va analitzar l’evolució de l’estratègia d’inserció laboral de les persones amb discapacitat prevista per al període 2016-2019. El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va reiterar que el projecte de la xarxa d’empreses inclusives ja està definit i que per ara encara manté cinc empreses interessades. Amb tot, queda per establir el tipus d’avantatges que se’ls oferirà. Serà a partir de les entrevistes que es mantindran amb aquests negocis que es perfilaran, però ara per ara el que està valorant l’executiu són avantatges de tipus fiscal o en les cotitzacions socials, a més d’altres beneficis que ja es detallaran. Quant a la possibilitat d’introduir quotes de persones amb alguna discapacitat a les empreses, Espot va apuntar que no es descarta però que “cal tenir la ment oberta” i no cenyir-se tan sols a aquest sistema, perquè hi ha altres mesures de foment de la inclusió laboral que cal considerar i implantar. En aquest sentit va exposar que les quotes podrien ser difícils d’aplicar tenint en compte la grandària del país. Aquest aspecte es valorarà quan es treballi en la llei d’ocupació i la reforma de la Llei de garantia dels drets de les persones amb discapacitat. 

Així mateix, el ministre va destacar l’avenç que suposa la desaparició de la borsa específica per a les persones amb discapacitat i la seva integració al circuit ordinari del Servei d’Ocupació. A l’últim va informar de la posada en marxa, aquest 2017, d’un servei per a persones amb discapacitat i gent gran on rebran assessorament de les ajudes tècniques i on se’ls subministraran els productes per satisfer les necessitats. 

La presidenta de la FAAD, Anna Parramon, va celebrar les mesures d’inclusió laboral impulsades per l’executiu i el fet que les persones amb discapacitat obtinguin un mateix sou per un mateix lloc de treball.

Residència al país
L’Associació de Familiars per a la Salut Mental va aprofitar la reunió d’ahir per tornar a reivindicar la necessitat de disposar d’una residència a Andorra. Lluís va lamentar, però, que aquesta no sigui una prioritat del Govern. La presidenta de l’entitat va denunciar que els malalts que es troben en residències a l’estranger només tornen “amb el taüt” i que els desplaçaments suposen un greuge econòmic per a les famílies, a banda de la incompatibilitat amb la vida laboral que comporta.

Altres demandes de les entitats van ser la reforma del Conadis i la millora del programa Progrés, en què es troben tots els alumnes de l’escola inclusiva. El Govern es va comprometre a treballar cada cas per solucionar els problemes de comunicació que puguin aparèixer.

 

La FAAD, satisfeta per la llei de les mesures urgents que s’aprovarà la setmana que ve

El Govern preveu aprovar dimecres que ve el projecte de llei de mesures urgents per a l’aplicació del conveni de les Nacions Unides dels drets de les persones amb discapacitat. Ahir va ser presentat a la reunió del Conadis, on va ser rebut amb satisfacció pels col·lectius afectats. Tal com va assenyalar la presidenta de la Federació Andorrana d’Associacions de Persones amb Discapacitat (FAAD), Anna Parramon, “moltes reivindicacions i demandes de les entitats han estat respostes” i incloses en el redactat i va celebrar el treball colze a colze amb l’executiu. 

Parramon va reiterar que “ens estem posant al dia però encara hi ha un recorregut molt llarg, tot i que cal tenir en compte que el país és petit”. El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va recordar que es tracta d’una llei òmnibus que modifica tot un seguit de lleis (com ara la de garantia dels drets de les persones amb discapacitat, la d’accessibilitat, la d’incapacitació i organismes tutelars, la d’arrendament de finques urbanes i la de propietat horitzontal, entre d’altres) per adaptar-les a les disposicions del conveni de les Nacions Unides. A banda, el text estableix en les disposicions finals l’obligació d’aprovar noves lleis i fer modificacions més profundes en el termini d’un o dos anys. Formarà part d’aquest treball la llei d’ocupació, que haurà d’estar enllestida d’aquí un any, i la reforma global de la Llei de garantia dels drets de les persones amb discapacitat. Aquest darrer text respon a una reivindicació de les persones discapacitades, que demanaven que a més de la llei d’igualtat que s’està elaborant es mantingués i consolidés la seva pròpia. L’executiu ha acceptat la petició i ara ho analitzarà en els propers dos anys. Espot va posar en relleu que la llei de mesures urgents suposa canvis “molt pràctics, reals, de millora, d’extensió de drets, de prestacions”, al mateix temps que va remarcar que el text “avança substancialment en els drets de les persones amb discapacitat”. A banda, ahir també es va presentar la versió definitiva de l’informe inicial que es trametrà a l’ONU per a l’acompliment del conveni.

conadis
discapacitats
treball
Espot
parramon
lluís

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte