Diari digital d'Andorra Bondia
Imatge d’un dels carrers de la població alturgellenca.
Imatge d’un dels carrers de la població alturgellenca.

Compromís per Peramola posa en la picota la planificació urbanística


Escrit per: 
Redacció / Foto: Wikimedia Commons

“Una família autòctona que vulgui construir un habitatge a Peramola no pot fer-ho donat que tots els PAU [programa d’actuació urbanística] de l’entorn urbà estan vinculats i s’haurien de desenvolupar a la vegada amb les seves corresponents zones verdes i d’equipaments”. Aquest és un dels arguments amb què Compromís per Peramola sustenta la moció presentada al proper ple, en la qual qüestiona el pla general d’urbanisme del municipi i demana la creació d’una taula de treball, “que permeti especificar accions immediates al municipi, donant compte al Ministerio por la Transición Ecológica y el Reto Demográfico”. L’objectiu seria activar mesures que ajudin a corregir la despoblació del món rural, apunta el signant de la proposta, el regidor Toni Mas. 

L’autor de la moció apunta que passats deu anys de l’aprovació del pla general urbanístic, “es constata que cap dels PAU que s’havien projectat s’ha aplicat, ja sigui per manca d’entesa o muscle financer dels possibles intervinents, (Ajuntament, propietaris i promotors), o per la pròpia complexitat del POUM amb un model potser massa especulatiu”, de tal manera que “actualment l’urbanisme projectat bloqueja el creixement i desenvolupament del poble”. Es tracta d’unes normes, hi afegeix en declaracions al BonDia, “en què es van gastar una milionada en planificar vuit projectes de construcció, obligats per la planificació urbanística dictada des dels despatxos de Barcelona i Lleida, i que s’ha demostrat que no serveix en absolut al poble, sinó que s’ha convertit en un factor de despoblament”.  Per què? Perquè estava plantejat “com una operació que cap constructor va assumir”. 

Més enllà, al text presentat al proper ple, detalla altres problemàtiques que, al seu entendre, afecten Peramola. Així, diu, “la plaça del poble s’ha convertit en un aparcament de vehicles mal gestionat”, cosa que genera problemes de convivència amb les activitats de l’escola, els esdeveniments culturals i la circulació. A banda, apunta, “els accessos a Peramola són deficients, d’una banda es fan mitjançant una carretera amb titularitat de la Generalitat de Catalunya que no respecta l’ample necessari, i de l’altra, es fan servir camins rurals, que camions de gran tonatge malmeten contínuament”.

Model “pragmàtic”
Més perjudicial que beneficiós, considera, el camí a agafar amb el POUM és el de canviar-lo. “Cal modificar una normativa urbanística que constreny el poble”, apunta al text de la moció, on considera apuntant que “seria necessari derivar, cap a un urbanisme pragmàtic revisant els diferents PAU i retocar conceptes que siguin més viables”. A banda, indica que “és evident que això no pot fer-ho per si sol l’Ajuntament de Peramola i és evident que cal fer-ho acompanyat del departament d’urbanisme de Lleida i el Consell Comarcal de l’Alt Urgell, donat que també van participar en la redacció del POUM que regeix actualment el municipi”. 

S’ha de recordar que, al marge de les propostes presentades al ple, el regidor de Compromís també va traslladar a la fiscalia de Lleida aspectes relacionats amb l’urbanisme al municipi. L’expedient va quedar arxivat, no obstant això. 

urbanisme
Peramola
Compromis
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic