Diari digital d'Andorra Bondia
Vista general de l’accès a la població alturgellenca de Peramola.
Vista general de l’accès a la població alturgellenca de Peramola.

Compromís per Peramola posa a la picota la “distracció” de les aigües


Escrit per: 
Redacció

Des del 2015 la quantitat de consumidors d’aigua al municipi de Peramola s’ha incrementat, degut principalment a la construcció de noves granges (o ampliació de les existents) i al canvi de conreus fins ara de secà per d’altres de regadiu. Això genera nivells baixos d’aigua en basses i dipòsits i és motiu de caigudes de pressió que afecten particulars i regants. A banda, alguns veïns del municipi refereixen que no es respecta el cabal mínim ecològic en punts com el barranc o torrent de Peramola entre la Font de Cristo i la Font del mig, precisament per afavorir aquests nous terrenys conreats, mentre que les comunitats de regants deneguen l’ús per a horts que fins ara sí disposaven d’aquesta potestat. Si més no, aquesta és una part del panorama que denuncia el regidor de Compromís per Peramola, Toni Mas Buchaca, en la moció que presenta al proper ple. En ella demana que es creï una taula de treball entre diversos organismes i administracions implicats en la gestió dels recursos hídrics, Ajuntament i Consell Comarcal, Agència Catalana de l’Aigua i Confederación Hidrográfica del Ebro, a banda d’una representació de la fiscalia, per abordar un tema que considera un presumpte delicte ecològic. Consideració a la qual no és aliena en absolut l’absència de depuradora de residuals. 

Basses protegides
En l’argumentació de la proposta, Mas recorda que al terme municipal peramolí es troben dues basses de rec que,  procedents de fonts naturals i que pertanyen al domini públic, gaudeixen de protecció. Són les procedents de fonts naturals, les de les Sargues, procedent de la Font de l’Astré, i la bassa del Racó, de la font Vila.
El regidor de la plataforma socialista, no obstant això denuncia que des del consistori, “lluny de resoldre les anomalies”, es podria “haver alentat la pressió per diverses vies de qui pretén la convivència dins del marc jurídic vigent”. Mas apunta a una “possible distracció d’aigües”, però també a “deficiències urbanístiques i mediambientals”. Hi posa com a exponent la situació en què es troba Nuncarca, recorda: malgrat ser un nucli de població, d’una banda li falta un sistema de depuració d’aigües i d’una altra, la redacció del POUM impossibilita que li arribin recursos públics per endreçar camins.  “Algunes instal·lacions de rec, en canvi, semblen sobredimensionades”, puntualitza. 

Depuradores
Mas insisteix en les repercussions, mediambientals però també legals, que suposa la manca de depuradores (com en altres municipis de l’Alt Urgell, recorda) i que es vessin les fecals directament a torrents que aflueixen al Segre. A vegades, a través de les mateixes canalitzacions de rec, adverteix. De la construcció d’aquestes depuradores, recorda, se n’hauria d’haver fet càrrec la CHE: una de les compensacions per la construcció del pantà de Rialb. 
I  d’altra banda, segueix denunciant que “destinar aigua a sòls tradicionalment de secà pot incrementar el coeficient de nitrats, a través dels purins, que es permet vessar en una finca”. 

Peramola
Compromis
distracció
aigües

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte