Diari digital d'Andorra Bondia
La previsió, segons fonts consultades, és que Corts desestimi l’incident.
La previsió, segons fonts consultades, és que Corts desestimi l’incident.

Continua l’espera del judici amb l’incident de nul·litat davant de Corts


Escrit per: 
P.G. / FOTO: J.G.

La gran majoria de les defenses dels processats en el cas BPA van presentar ahir al Tribunal de Corts l’incident de nul·litat de l’aute del passat 29 de gener, signat pel president d’aquest tribunal, Josep Maria Pijuan, en què va decidir mantenir com a parts el Govern i els actors civils, com a acusacions particulars. En l’incident de nul·litat, la majoria de les defenses també reclamen que les altres qüestions prèvies es resolguin abans de l’inici del judici, i que no es deixin per més endavant, tal com es desprèn també de l’aute. Algunes d’aquestes qüestions prèvies demanen concreció, que algunes de les proves no siguin admeses i que s’han vulnerat drets com la defensa, entre d’altres. 

Sense cap acte públic, ahir, com a data límit, es va presentar al Tribunal de Corts aquesta petició de nul·litat de l’aute,  que vol mantenir el Govern i els actors civils com una part més. Aquest aute el signen la majoria de les defenses, i algunes no ho han fet perquè els clients els ho han demanat, ja que volen que el judici s’acabi com més aviat millor. Per altra banda, també hi ha la defensa del mateix banc, que actua com a societat responsable civil i independentment. 

En l’incident de nul·litat reclama que el tribunal no deixi per al final la resta de qüestions prèvies que, durant una setmana, les defenses dels processats van presentar, i en algunes de les quals al·leguen que s’ha vulnerat el dret a la defensa. N’hi ha que denuncien que el fiscal no hagi concretat quins són els elements de càrrec, n’hi ha que  reclamen que s’anul·lin expedients annexos. Per tot això, consideren que aquestes qüestions s’han de resoldre abans que s’iniciï el judici.

I A PARTIR D’ARA...
El Tribunal de Corts ha de presentar a totes les parts el contingut d’aquest incident de nul·litat, i les parts poden presentar al·legacions. Com a màxim d’aquí a un mes haurà de donar la seva resposta. S’espera que el desestimi, ja que, a menys que hi hagi una errada molt manifesta, el més normal és que Corts no reconegui que allò que va admetre no s’havia d’admetre. Un cop es tingui l’argumentació de la desestimació, es preveu que les defenses que han presentat aquest incident de nul·litat  denunciïn amb un recurs d’empara al Constitucional que s’han  vulnerat el dret al procés degut i el dret a la defensa, com a drets fonamentals. El Tribunal Constitucional té dues opcions: admetre o no admetre aquest recurs d’empara. Si no l’admet, el judici pot començar d’aquí a uns dos mesos; si l’admet, la sentència del Constitucional pot tardar fins a cinc mesos. 

 

 

BPA
Número de vots: 572
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic