Diari digital d'Andorra Bondia
Els padrins podran començar a fer incursions fora de les residències, amb normes estrictes regulades pel Govern.
Els padrins podran començar a fer incursions fora de les residències, amb normes estrictes regulades pel Govern.

Control exhaustiu i test PCR per als avis que surtin de les residències


Escrit per: 
Redacció / Foto: Facundo Santana

Els padrins ja poden començar a fer incursions fora de les residències, unes sortides que estaran guiades pel protocol aprovat ahir pel Govern i que regula també tant els nous ingressos com la incorporació de nous treballadors als centres sociosanitaris. Entre altres mesures, el decret estableix que els familiars hauran de dur un registre de les persones amb qui els avis mantenen contacte durant l’estada a l’exterior. Un cop tornin al centre, se’ls sotmetrà a una “vigilància passiva” durant els 14 dies posteriors, controlant l’aparició de símptomes compatibles amb la infecció per Covid-19 dos cops al dia. En el cas que la sortida hagi superat les sis nits caldrà efectuar una prova, PCR o TMA. També serà responsabilitat dels familiars dur un registre de les persones amb les quals els avis mantenen contacte mentre estan fora de la residència.

    El protocol detalla que els centres poden organitzar sortides dels usuaris sempre que es realitzin en espais controlats on es garanteixi una neteja i desinfecció freqüent. A banda, han d’anar acompanyats dels professionals dels centres i s’ha de mantenir les mesures de prevenció habituals, del rentat de mans a la mascareta i la distància social. En el cas dels residents autònoms, serà la direcció de cada centre qui haurà de valorar si els està permès. El resident haurà de signar una declaració jurada conforme respectarà les mesures de prevenció detallades.

    Correspondrà als centres decidir també, de manera individual, si els residents poden anar amb les seves famílies. Les sortides no podran tenir com a destí zones considerades de risc fora d’Andorra o amb contactes no controlats, estableix el decret, que especifica que s’entén per contacte no controlat les persones externes al nucli de convivència i sense distància de seguretat o dur la mascareta posada. També el centre podrà fer signar als familiars una declaració jurada en el sentit que el padrí no estarà en contacte amb persones amb símptomes de malaltia aguda, que n’han presentat o que han estat en contacte amb algú que en tin-gués els quinze dies anteriors.

A banda de les residències d’avis, el Govern va aprovar també les mesures que regulen l’activitat en les llars d’infants. Així, augmenta fins a 10 el nombre màxim de nens per aula, sempre que es compleixi amb el que estableix el reglament en relació amb el nombre de professionals i metres quadrats per infant.
 
    També queda definit que no cal canviar la roba al nen quan entra a les instal·lacions.

    El consell de ministres va aprovar també alres regulacions: l’augment de la capacitat del transport de viatgers, que puja fins al cent per cent de les places, la represa de l’activitat de pubs (que hauran de tancar a la una i on no es podrà ballar) i centres termals, casals i cases pairals i equipaments infantils, amb capacitat limitada a la meitat de l’aforament.

controls
exhaustius
tests
PCR
padrins
surtin
residències
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic