Diari digital d'Andorra Bondia
Als padrins del Cedre se’ls fa un seguiment del grau d’immunitat.
Als padrins del Cedre se’ls fa un seguiment del grau d’immunitat.

Controls al Cedre i a Salita per seguir el grau d’immunitat dels padrins


Escrit per: 
M.P. / Foto: Facundo Santana

El servei d’envelliment i salut del SAAS ha engegat un seguiment clínic i analític dels padrins dels centres sociosanitaris que van passar la Covid durant la primera onada de la pandèmia. Segons explica la cap del servei i adjunta a la direcció de cronicitat, Eva Heras, d’una banda es fa un control immunitari i de l’altra es fan avaluacions per veure l’impacte que ha tingut la malaltia a nivell funcional.

“A l’octubre es va fer un control immunitari per veure les IgM i les IgG, al novembre se’n va fer un altre i intentarem un cop al mes veure aquesta immunitat”, exposa, i destaca que “la sorpresa ha estat que majoritàriament mantenen la immunitat. Vuit mesos després encara en tenen! Ostres que bé!” Heras admet que hi ha “molt desconeixement” en aquest àmbit i és per aquest motiu que “també ens interessa poder fer algun tipus d’estudi per aportar coneixement amb la gent de les residències. Nosaltres tenim moltes dades”.

Aquest seguiment es du a terme al Cedre, però també a Salita. “Hem anat de la mà i ells fan el mateix”, indica, i remarca que mensualment es mira el grau d’immunoglobulines que té cada pacient per veure si es manté o baixa. Amb tot, apunta, “hi ha científics que també parlen de la immunitat cel·lular, és a dir, que encara que hi hagi gent que hagi perdut les IgG, encara li queda algun tipus d’immunitat cel·lular”. Un tema, però, que s’està estudiant a nivell mundial.

De fet, la doctora insisteix que davant de la falta de coneixements que hi ha sobre la malaltia, seria “essencial que cadascú, en el seu àmbit”, intenti fer recerca. “A nosaltres ens toca la part més residencial, però a nivell comunitari entenc que també es faran estudis”.
D’altra banda, el seguiment que està fent el SAAS també avalua l’impacte de la malaltia en els padrins. “S’estan fent avaluacions de totes les persones que han passat el virus per veure quin ha estat l’impacte. Per si tenen alguna seqüela funcional o no”, exposa la doctora, que adverteix que més enllà dels residents dels geriàtrics que han passat la malaltia, al llarg d’aquests mesos també han detectat, gràcies a les avaluacions que s’estan fent a Canillo  per la prova pilot del programa Aptitude, que hi ha padrins que han perdut “molta funció” pel temps que fa que estan a casa “sense poder fer tota l’activitat que feien”.

Eva Heras destaca que aquests controls, especialment els relatius a la immunitat, permeten seguir avançant en la normalització del dia a dia de les persones ingressades en centres sociosanitaris.  “Què ens permet la immunitat? Diverses coses, una d’elles, fer grups de convivència”, manifesta. En aquest sentit, “si saps que majoritàriament tenen immunitat, pots fer grups amb un que no en tingui però que els altres sí. I aquests grups els permetran fer activitats que fins ara no podien fer”. De fet, es tracta d’activitats que ja s’estan fent. “Han començat les passejades, poden sortir de les residències”, indica.
Heras afegeix que “dins de tot allò dolent que ha portat la Covid, tenir aquest control ha fet que per una banda puguin reprendre activitats i fer grups bombolla, i de l’altra, també és positiu perquè la relació amb les famílies se’n veurà beneficiada. Si saps que un resident té immunitat, serà més fàcil”.

controls
Cedre
Salita
seguir
grau
d’immunitat
padrins

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte