Diari digital d'Andorra Bondia
Conveni per oferir aplicacions tecnològiques per a l’autisme
Conveni per oferir aplicacions tecnològiques per a l’autisme

Conveni per oferir aplicacions tecnològiques per a l’autisme


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

L’Associació d’Afectats d’Autisme d’Andorra (Autea) i la Fundació Orange van signar ahir un conveni pel qual aquesta última entitat facilitarà l’accés a productes i aplicacions tecnològiques per a persones amb trastorn de l’espectre autista (TEA). Tot plegat ha de permetre afavorir la seva comunicació i la seva qualitat de vida. 
Segons va explicar la presidenta de la Fundació Orange, Rocío Miranda de Larra, el material de què podran disposar els usuaris serà molt divers, ja que anirà encaminat a donar resposta a les necessitats de cada cas. Una d’aquestes aplicacions és un traductor de paraules a pictogrames, ja que les persones amb autisme no es comuniquen a través del llenguatge oral sinó d’imatges. També hi ha productes per ajudar a afrontar les dificultats d’autocontrol, com ara un rellotge que preveu episodis d’aquest tipus a través del pols i recomana a l’usuari accions per tranquil·litzar-se, com ara caminar deu passes o saltar a corda. Un altre exemple seria una eina per ajudar a identificar les emocions, donades les dificultats que poden tenir les persones amb TEA en aquest àmbit.
Ara es farà una enquesta als associats per valorar quin programa o producte s’adequaria més a les seves demandes, segons va explicar la vocal de l’Autea Inés Martí. El fet és que, tal com va assenyalar Miranda de Larra, en l’autisme cada infant és un món i per això no totes les eines són útils per a tots els afectats. A banda de posar a l’abast aquests suports, l’acord també preveu formacions adreçades a l’àmbit familiar i escolar per aprendre a utilitzar cadascuna de les tecnologies adaptada a les particularitats de cada infant.
El conveni firmat ahir té una durada de dos anys i posteriorment serà prorrogable d’any en any. La presidenta de la fundació de la teleoperadora Orange España va destacar que treballen per millorar la qualitat de vida dels afectats d’autisme ajudant les persones que tenen més dificultats per comunicar-se però també amb iniciatives encaminades a sensibilitzar l’entorn. Precisament la presidenta de l’Autea, Teresa Profitós, va indicar que encara hi ha una certa estigmatització de les persones afectades per TEA. Per això va insistir que cal donar a conèixer el trastorn per saber com actuar.

 

Autea
Fundació Orange
aplicacions tecnològiques
TEA
qualitat de vida
Inés Martí
Rocío Miranda de Larra
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic