Diari digital d'Andorra Bondia
Acte de renovació dels càrrecs de Richiardi, Bailen i Bea, ahir a la Casa de la Vall.
Acte de renovació dels càrrecs de Richiardi, Bailen i Bea, ahir a la Casa de la Vall.

Corts tindrà un nou magistrat a temps complet i Batllia, dos batlles més


Escrit per: 
P.G. / FOTO: J.G.

El Consell Superior de la Justícia (CSJ) va reforçant aquelles àrees en què manquen recursos, com són el Tribunal de Corts, Batllia i Fiscalia. El CSJ té previst publicar en breu un edicte per cobrir una plaça de magistrat a temps complet per al Tribunal de Corts. El president del CSJ, Enric Casadevall, va explicar ahir que hi ha interès per cobrir aquesta plaça i que, amb aquesta, el tribunal quedarà molt cobert. A més, va avançar que podrà ser un magistrat andorrà qui la cobreixi. 

Casadevall va reconèixer, com ja ho va reclamar el mateix president del Tribunal de Corts, que el cas BPA “demana molts recursos i que tres magistrats es dedicaran a partir de setembre a aquest afer, mentre que també hi haurà tres magistrats per poder fer la resta dels assumptes”, va dir. Tot i això, va reconèixer que, quan passi tot l’afer BPA, “podem dir que el Tribunal de Corts estarà sobredimensionat però, amb el temps, si es jubila algú potser no caldrà renovar-lo. Durant aquests primers anys, tot fa pensar que Corts tindrà molta feina”, va dir. 
El ministre d’Afers Socials,  Justícia i Interior, Xavier Espot, va recordar que primer es va preveure una plaça a temps parcial per a Corts, però “es va valorar la càrrega de feina que tenen i que tindran en el futur i s’ha considerat que calia una plaça a temps complet”, va dir. 

DOS BATLLES A BATLLIA
Una altra àrea que quedarà completa serà la de la Batllia, perquè es preveu la cobertura de dues places. Una és la que va deixar lliure el batlle Jaume Tor, que va passar el darrer mes de gener com a magistrat del Superior, i que ha quedat pendent de cobrir. I l’altra serà una plaça nova. Així, tal com va avançar Casadevall, “en poc temps hi entraran dos batlles més i quedarem coberts”. 
El Col·legi d’Advocats va denunciar que els afers de l’AREB havien provocat un col·lapse a la Batllia. Segons Casadevall, no queda clar on hi ha el col·lapse i, per això, ha convocat el proper 15 de maig els representants dels lletrats i els presidents de totes les instàncies, Batllia, Tribunal de Corts, Tribunal Superior i Fiscalia, per analitzar on realment hi ha un col·lapse i posar-hi mitjans. En aquest sentit, divendres passat el Col·legi de lletrats sí que es va reunir amb el ministre Xavier Espot i, segons va explicar ahir el ministre, “sembla que a priori no es pot concloure que hi ha una situació de col·lapse a la Batllia i, potser sí, un pic de feina important”, va dir. 
Casadevall, però, reconeix que a la Batllia, a més d’aquests dos batlles que s’hi incorporaran, també “fan falta administratius, que s’aniran cobrint amb eventuals o amb els del servei d’Ocupació que el Govern dona durant nou mesos”. 
D’aquests dos batlles, un substituirà la plaça que tenia Jaume Tor i l’altre anirà allà on la presidència de la Batllia determini, “són batlles polivalents”, va dir Casadevall. 
Totes aquestes places, tant la del magistrat per a Corts com les dues dels batlles per a la Batllia, figuren en el pressupost d’aquest any. 
Fiscalia, però, haurà d’esperar a l’aprovació del pressupost de l’any vinent per a la incorporació d’un nou fiscal, va comentar el president del CSJ.

RENOVACIÓ DE CÀRRECS
Precisament, ahir es va celebrar a la Casa de la Vall la renovació de tres càrrecs amb una llarga trajectòria en diferents òrgans jurisdiccionals. 
El primer va ser Jaques Richiardi, com a magistrat del Tribunal de Corts, que va aterrar a la seu de la justícia d’Andorra sense saber ni català ni res de dret andorrà, com va dir ahir. Avui ja compleix més de 18 anys com a magistrat. 
La segona a renovar el càrrec va ser la fiscal adjunta, Carolina Bailen. I, finalment, Cristina Bea va renovar el càrrec com a batlle. 
El president del CSJ va tornar a insistir que el fet que se celebri la renovació d’aquests càrrecs cada sis anys és per donar compliment a la Constitució. La renovació dels càrrecs ha estat una cosa molt criticada des d’institucions internacionals, però Casadevall sempre ha dit que són actes protocolaris que es fan per donar compliment a la llei i que mai ha passat que el càrrec no s’hagi renovat, sinó que es fa com si fos automàtic però que requereix aquest acte solemne perquè tradicionalment s’ha fet així, sempre respectant el marc legal. 

 

Òrgan disciplinari del saig

El BOPA publicava ahir el decret del nomenament de l’òrgan disciplinari del saig que, segons va explicar Espot, és un òrgan que crea la mateixa Llei del saig i que està compost per dos representants que nomena el ministre de Justícia, un que nomena el ministre de Finances i el president de la cambra de saig. Espot va explicar que aquest òrgan és necessari per quan hi hagi denúncies o queixes que poden posar en dubte que s’han vulnerat certes normes deontològiques o disciplinàries que estableix la Llei del saig. Tot i això, amb els dos anys de funcionament, Espot va dir que eren poques les queixes rebudes (quatre o cinc) i que, després de fer les comprovacions escaients, s’havia conclòs que s’havia actuat de manera adequada. De fet, fins a la data, el ministre va assegurar que no hi havia cap expedient a cap saig. Tot i això, la creació de l’òrgan, diu Espot, és important per tenir un nivell de control i perquè ho marca la llei. El ministre va voler remarcar que la feina que fan els saig “no és agradable i que al ciutadà que li embarguen sempre tindrà un nivell d’insatisfacció i s’ha de veure quina és la part del deute i quina la de mancança professional, i hem de ser objectius”. 

 

Batllia
Tribunal de Corts
saig

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte