Creació d’un registre nacional de persones amb lesions medul·lars
Salut vol crear un registre nacional de persones amb lesions de medul·la. Així ho ha exposat avui la cap d’àrea de Prevenció, Promoció i Vigilància de la Salut, Rosa Vidal. I és que segons ha explicat, pràcticament arreu del món no existeixen registres d’aquest tipus. Ho ha corroborat la metgessa especialista en rehabilitació i medicina física, Mercè Avellanet. Una circumstància que al Principat es vol pal·liar, de manera que a partir d’ara es podrà registrar a la història clínica aquesta patologia perquè els metges referents o els especialistes la puguin incloure si el pacient hi està d’acord. Els professionals seran informats properament de com fer-ho.
Tot i que la creació d’aquest “embrió” de registre no és la finalitat principal, la iniciativa s’emmarca en la participació d’Andorra en l’enquesta mundial sobre persones que hagin patit una lesió medul·lar. Vidal ha explicat que l’enquesta de l’InSCI (International Cord Injury) està impulsada per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i la societat internacional de Medicina Física i Rehabilitació. Es portarà a terme durant tot el 2023 i hi participaran més de 25 països de les sis regions de l’OMS.
L’enquesta és anònima i consta de 55 preguntes que inclouen informació general, característiques de la lesió, independència o factors de l’entorn i personals, entre altres. Enguany, a més, s’hi han afegit preguntes relacionades amb la Covid i les vacunes, ja que la pandèmia “ha afectat especialment el col·lectiu de persones amb discapacitat”, ha fet notar Avellanet, que serà la coordinadora de la iniciativa al Principat. Segons va indicar, si aïllar-se no és bo per a ningú, per a una persona que té cert deteriorament funcional encara és pitjor perquè la relació social és fonamental per al desenvolupament de les persones i l’estat de salut. L’objectiu final de l’enquesta és comparar-nos amb altres països i dintre del nostre col·lectiu podrem estudiar les necessitats que tenen a nivell social, econòmic, d’activitat laboral i de prestadors de salut, entre d’altres.
L’enquesta s’adreça a majors de 18 anys que pateixin una lesió medul·lar d’origen traumàtic o no i que visquin a la comunitat. Les persones que vulguin participar poden trucar al telèfon 602553 o enviar un correu electrònic a insciandorra@saas.ad. Posteriorment, s’estudiarà si reuneixen els requisits per fer-ho i se les contactarà per donar-los l’enquesta.
A més de Salut, en el projecte hi col·labora el ministeri d’Afers Socials. Així “els resultats ens serviran per identificar les necessitats dels enquestats i desenvolupar accions en aquest sentit”, ha declarat la cap d’àrea de Promoció a l’autonomia personal del ministeri d’Afers Socials, Joventut i Igualtat, Raquel Guàrdia.