Diari digital d'Andorra Bondia
La celebració del Dia mundial de la fibromiàlgia va tenir lloc a la seu de la Federació Andorra d’Associacions de Discapacitats.
La celebració del Dia mundial de la fibromiàlgia va tenir lloc a la seu de la Federació Andorra d’Associacions de Discapacitats.

Creada una taula de treball per al reconeixement de la fibromiàlgia


Escrit per: 
M.P.A./ Foto: Jonathan Gil

L’Associació de Malalts Reumàtics, Fibromiàlgics i de la Síndrome de Fatiga Crònica (Amare) participa en un grup de treball format pel SAAS, la CASS i el ministeri de Salut que té la finalitat de “dotar de protocols de diagnòstic els professionals”. Això farà que les persones afectades per fibromiàlgia no hagin d’anar a l’estranger per tenir un diagnòstic i puguin tenir les mateixes condicions que la resta de malalts. Aquest és un dels principals anuncis que va fer ahir el president d’Amare, Manuel Fernández, en la celebració del Dia mundial de la fibromiàlgia i de la síndrome de la fatiga crònica. El president va assenyalar que en breu esperen tenir aquests protocols de tractament i que per ell “el primer és treballar els aspectes mèdics” de manera que l’atenció a la fibromiàlgia “entri a formar part de la cartera de serveis del SAAS”.

Un altre dels aspectes que volen aconseguir des de l’associació és la creació “d’una bona xarxa de metges formats per poder diagnosticar la malaltia al país”, va puntualitzar Fernández. També es va referir a la possible creació d’una unitat especialitzada per tractar la malaltia i va assenyalar que podria estar formada per especialistes en diverses àrees, com ara metges internistes, reumatòlegs, psiquiatres i psicòlegs, i va valorar de manera molt positiva que “el treball coral i global pugui atendre les necessitats dels malalts i trobar així com minimitzar els efectes de la malaltia”. 
La celebració d’aquest Dia internacional va servir per presentar alguns dels resultats de l’Informe sobre les persones que pateixen fibromiàlgia, realitzat a partir d’una enquesta que el Centre de Recerca Sociològica (CRES) va fer a 21 persones diagnosticades de fibromiàlgia. Segons la investigadora del CRES, Núria Segués, tot i que a Andorra “no tenim una dada oficial sobre les persones que pateixen aquesta malaltia, es calcula que hi pot haver entre un 3 i un 4% de la població afectada”. Ara bé, es tracta d’una malaltia invisible i que molts dels afectats no la tenen diagnosticada, va assenyalar. L’estudi revela que la fibromiàlgia afecta molt més les dones que els homes. També mostra que bona part dels afectats han hagut de deixar la seva feina o bé adaptar els seus horaris. “Una de les dades curioses, va dir Segués, és que hi ha un desconeixement social de la Comissió nacional de valoració (Conava)” que és la que dictamina sobre el grau d’invalidesa. 
D’altra banda, la psicòloga Nora Pérez, va compartir els resultats del treball de grau que recull una intervenció realitzada en nou pacients de fibromiàlgia de la Seu d’Urgell i d’Andorra basada en Mindfulness (consciència plena). La psicòloga va començar recordant que la fibromiàlgia és un dolor crònic generalitzat que provoca alteracions del son, fatiga, problemes cognitius i emocionals, com ara depressió i ansietat, i que normalment s’aborda amb tractaments pal·liatius del dolor. Amb la teràpia de Mindfulness els afectats, va comentar Pérez, van tenir una major acceptació del dolor i a millorar la seva qualitat de vida, excepte en els aspectes relacionats amb l’escala emocional, com ara la depressió, l’estrès o l’ansietat. L’estudi mostra, va concloure, que el Mindfulness “ajuda el malalt a empoderar-se i poder afrontar la malaltia de manera més activa, no des de la resignació”.
Durant la jornada també es va presentar el nou tríptic de l’associació que ha dissenyat l’alumna de batxillerat Tània Prats, com a projecte d’un treball escolar. “Ajuda’ns a ser visibles” és el nou eslògan d’Amare, va anunciar Prats, a qui precisament la invisibilitat de la malaltia és una de les coses que més li va cridar l’atenció quan va entrar en contacte amb l’associació Amare.  

taula de treball
reconeixement
fibromiàlgia

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Yo fuy socia y espero que se agan más cosas pues yo no recuerdo nada positivo alguna vez fuimos a una sala del Credit a hacer terapias de relajación pero poco más y la presidenta mari carmen Le gustaba mucho el protagonismo

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte