Diari digital d'Andorra Bondia
El director del CRES, Joan Micó, presenta els resultats del segon Observatori del 2018.
El director del CRES, Joan Micó, presenta els resultats del segon Observatori del 2018.

Creix la preocupació per l’habitatge, els salaris i el nivell de vida car


Escrit per: 
P.G. / Foto: Agències

El poder adquisitiu i la capacitat per pagar les necessitats bàsiques és la principal preocupació dels ciutadans d’Andorra. L’Observatori del segon semestre del 2018 que publica el Centre de Recerca Sociològica (CRES) de l’Institut d’Estudis Andorrans destaca que el 40% dels enquestats situa el preu de l’habitatge, els salaris i el nivell de vida car com al principal problema o com el primer aspecte que cal millorar. Això suposa un increment de nou punts percentuals més pel que fa al darrer observatori. Si es mira amb perspectiva històrica, el director  del CRES, Joan Micó, va destacar que durant els anys de crisi va baixar el neguit per l’habitatge i els salaris i en canvi va pujar el de trobar feina. Ara, el 33% dels enquestats col·loquen l’habitatge com a principal problema, seguit del salari, amb un 16%, i les pensions, amb un 15,6%. En canvi, la manca de feina només preocupa el 2,4% de la població.

Micó va destacar que és una tendència històrica que en èpoques de bonança capfiqui el cost de la vida, que va relacionat amb el preu de l’habitatge i el salari, i durant les crisis preocupi més l’atur. Tot i això, la direcció de la línia de l’habitatge ha agafat pendent fort ascendent, i si fa un any (segon semestre del 2017) el preu ocupava el segon lloc pel que fa als aspectes per millorar a Andorra, i fa dos anys (segon semestre del 2016), es trobava al 13è lloc i només amoïnava el 5% dels enquestats,  ara encapçala el rànquing de les preocupacions. Les prestacions socials, pensions i sanitat continuen amb un percentatge que s’apropa al 21%. 

La política andorrana  preocupa el 14% dels enquestats, però si s’afegeix el funcionament de les administracions, aquest percentatge s’incrementa fins a un 19%. Dins d’aquest apartat, els enquestats creuen que cal mirar més pel poble i també els inquieta la integració amb Europa i les relacions internacionals. I malgrat que només el citen quatre enquestats, surt per primer cop el tema de l’avortament.

Torna a haver-hi una tendència a l’alça de la preocupació pel transport públic. S’hi han referit un 11,11%. El trànsit, que el 2006 citava més de la meitat de la població, preocupa ara un 15,4% dels enquestats.

creix
preocupació
Habitatge
salaris
nivell de vida
car
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic