Diari digital d'Andorra Bondia
Creix la preocupació pel preu dels pisos i el trànsit torna al primer lloc
Creix la preocupació pel preu dels pisos i el trànsit torna al primer lloc

Creix la preocupació pel preu dels pisos i el trànsit torna al primer lloc


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: E.J.

L’escenari que planteja l’Observatori del segon semestre del 2017 del CRES comença a assemblar-se als anys previs a la crisi. El trànsit torna a ser la primera preocupació dels ciutadans, després d’anys relegat a posicions modestes (passa de ser citat pel 13% dels enquestats en l’estudi anterior al 16,8%) i creix de forma important el problema del preu de l’habitatge. Si bé aquesta darrera situació ja es va començar a percebre el 2016, ha estat aquest 2017 quan s’ha viscut més dràsticament, ja que ha augmentat set punts respecte del primer semestre (ha passat del 8% al 15,2%). Tal com va destacar el director del CRES, Joan Micó, el canvi de tendència registrat en els darrers treballs es fa evident en aquest Observatori, en què els principals problemes de la ciutadania estan relacionats amb una situació de creixement. Entre els aspectes a millorar, però, figuren en tercera posició les prestacions socials i les pensions (ho assenyalen un 14,5% dels enquestats), un tema que, durant els temps de bonança, ocupava llocs més discrets.
Si s’agrupen els problemes per àrees temàtiques, la principal és el preu de l’habitatge, els salaris i el nivell de vida car (ho diu el 23,8% davant el 15,5% de l’anterior Observatori), seguit de les infraestructures, equipaments o aparcaments (19%), les prestacions socials, les pensions i la sanitat (18,3%), i el trànsit (16,8% pel 13,5% en l’anterior). Entrant al detall d’aquests aspectes, l’estudi mostra com el trànsit va passar de ser la principal preocupació per a la població d’Andorra a iniciar una evolució descendent durant els anys de la crisi, ja que altres prioritats van passar a davant, així com la millora de la situació a nivell viari. Des del 2015, però, sembla que la percepció que aquest és un tema a millorar torna a créixer.
Quant a la preocupació pel preu de l’habitatge, ha anat augmentant des del 2016. En aquest cas, les persones que més ho assenyalen són les que tenen entre 25 i 39 anys, que és la major proporció de gent que busca pis. Aquesta qüestió està relacionada amb els salaris baixos, un aspecte a millorar exposat per cada vegada més enquestats. Les persones que més ho apunten són les que tenen una edat compresa entre 25 i 39 anys, no qualificats i que treballen als sectors del comerç, l’hosteleria i serveis a les persones.
A banda, les prestacions socials i les pensions van ser el principal problema des del 2014 fins fa poc. Tenint en compte que aquesta qüestió a millorar és molt fluctuant, Micó va destacar que caldrà veure si la pèrdua d’importància és circumstancial o no. Les persones que es mostren més preocupades per aquesta qüestió són les més grans de 55 anys i els treballadors no qualificats. Els enquestats fan referència a la CASS i a les pensions en primer lloc i, en tercer i quart terme, la necessitat de més ajudes socials i l’atenció i assistència a la gent gran i residències.

Augmenta la percepció positiva del turisme i l’impacte que té a Andorra

La percepció que té la ciutadania del turisme ha millorat respecte del 2008. Així, un 55,5% dels enquestats afirma que la presència de turistes li comporta més avantatges que inconvenients, sis punts més que fa nou anys, mentre que un 27% diu que ni una cosa ni l’altra. Així mateix, del treball se n’extreu que el 2008 la gent era més crítica amb el turisme que no pas avui. A hores d’ara, un 68,7% creu que aquesta activitat ha millorat l’economia del país; un 73%, les infraestructures; un 77,2%, l’oferta i varietat en serveis; un 61,3%, la seguretat ciutadana; i un 58,4%, la tolerància i obertura envers als altres. L’únic impacte negatiu que ha tingut el turisme al Principat i que és àmpliament assenyalat pels enquestats fa referència al cost de la vida (un 56,3% ho afirma). Un altre 25,4% creu que ha empitjorat la qualitat de vida. També millora de forma important la valoració positiva que els enquestats fan del tipus de turista que ve actualment a Andorra (passa del 40% al 70%). A més, creix un 10% les persones que creuen que el tracte que reben els turistes és molt bo o bo (a hores d’ara, ho diu un 60%) i un 57% considera que els visitants es desplacen a Andorra per les compres, els preus i l’oferta comercial, mentre que el 2008 s’indicava en major mesura l’esquí i la neu. Micó va destacar que, després de sortir de la crisi, la percepció del turisme ha millorat perquè a Andorra se’n viu.

Els productes del país, menys coneguts

Els productes agrícoles i ramaders del país són menys coneguts ara que el 2012. Si aleshores un 78% assegurava que en coneixia algun, a hores d’ara ho afirma un 62%. Els productes més coneguts són la carn, les trumfes i les verdures, fruites i hortalisses. En el cas de les trumfes, cal destacar la caiguda del coneixement que en té la població (del 71% al 44%). De les persones que coneixen aquests productes, un 81% els compra habitualment (el 2012 era un 73,4%) i principalment es tracta de la carn i les trumfes (tot i que aquestes darreres han perdut demanda). Un 57% dels enquestats també assegura conèixer l’existència del segell de qualitat dels productes agrícoles i ramaders (7 punts menys que fa cinc anys). L’estudi, a més, demana sobre l’oferta gastronòmica i exposa que un 68% dels enquestats creu que el turista coneix poc o gens la cuina típica d’Andorra. A banda, s’assenyala que l’esdeveniment més conegut és l’Andorra a Taula (63%) i un 71% diu que compraria al mercat setmanal si n’hi hagués. 

pisos
preu
trànsit
preocupació
creix
CRES
observatori

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte