Diari digital d'Andorra Bondia
Habitatges a la parròquia d’Andorra la Vella.
Habitatges a la parròquia d’Andorra la Vella.

Creixen les denúncies per estafes en els lloguers i els diners defraudats


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

Les denúncies per estafes en pisos de lloguer cursades per la policia han crescut durant aquest 2018 respecte de l’any passat. Així, fins al mes de novembre, el cos en va rebre 9, mentre que durant tot el 2017 se’n van tramitar 7. Es tracta, doncs, d’un increment del 28,57%. Però durant aquest any, les estafes per qüestions relacionades amb l’habitatge no només s’han intensificat en nombre, sinó que també s’observa un augment de les quantitats defraudades. Així, els diners objecte de frau van ascendir fins als 12.834 euros des de principis d’any fins al mes passat. La xifra dista força de la registrada al llarg de tot el 2017, quan les estafes van suposar un perjudici per als denunciants d’un total de 9.174 euros. Això suposa que l’import global defraudat va créixer un 39,89% en relació a un any enrere.
Segons va informar la policia, totes les estafes denunciades es van produir a través d’internet. Aquestes van ser portades a terme a través de plataformes web conegudes. Entre els casos recollits hi ha el de persones físiques que anuncien pisos que no són seus a través d’aquests portals. Cap denúncia va ser formulada contra una immobiliària. Les situacions denunciades més freqüents fan referència a persones que van reservar un pis a través d’una pàgina web, van donar una paga i senyal per l’immoble, i posteriorment van veure que l’habitatge no existia. En altres casos, les persones afectades es van adreçar a la policia per denunciar que s’havien usurpat les fotos de l’habitatge d’una altra pàgina web. Des de la policia es va explicar que la majoria d’aquestes denúncies requereixen cooperació internacional perquè el delicte es fa amb pisos d’Andorra però els comptes on van a parar els diners estafats no es troben al Principat en la majoria dels casos. 
Si mirem el detall de les nou estafes denunciades durant aquest 2018, veiem que al gener la policia va rebre l’avís d’un frau a través d’un portal d’internet relatiu al lloguer d’un pis a Soldeu. El denunciant havia perdut 1.890 euros de la paga i senyal que va donar. Al febrer es va cursar una denúncia per estafa a través d’internet en el lloguer d’un pis a Andorra, pel qual la persona afectada havia fet una transferència de 1.200 euros. També el mateix mes, la policia va rebre una denúncia d’una persona que alertava que en un portal web s’anunciava com a pis per a llogar el domicili on aquesta persona vivia. Al març es va tornar a rebre una denúncia per una estafa a través d’internet per una casa a Soldeu. Això va suposar un perjudici per al denunciant dels 1.080 euros de la reserva. Per altra banda, la policia va tramitar al juliol una denúncia per estafa a través d’internet en el lloguer d’un pis a Barcelona. El frau va pujar a 800 euros corresponents a la reserva de l’habitatge. El mes de setembre hi va haver dues denúncies més, una per una estafa en un pis de lloguer a Andorra pel qual es va pagar un dipòsit de 1.634 euros, i una altra per un pis de lloguer a Arinsal pel qual es va fer una transferència de 2.350 euros. A l’octubre es va cursar una denúncia per estafa a través d’internet pel lloguer d’un pis a Soldeu pel qual s’havia satisfet una paga i senyal de 880 euros i al novembre una denúncia per una estafa online pel lloguer d’un pis a Canillo que va suposar un perjudici de 3.000 euros corresponents a la transferència efectuada. En relació al 2017, hi ha dos casos en què els denunciants són persones que van veure pisos de lloguer amb les fotos del seu habitatge actual o la seva adreça i dos més que no van patir cap perjudici econòmic. 
Cal remarcar que habitualment la denúncia es presenta contra l’oferent i no contra el portal, tenint en compte que aquest simplement actua d’enllaç entre el propietari i el llogater.

creixen
denúncies
estafes
lloguers
diners
defraudats
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic