Diari digital d'Andorra Bondia
Les instal·lacions de la Caixa Andorrana de Seguretat Social.
Les instal·lacions de la Caixa Andorrana de Seguretat Social.

Creixen un 7% els ingressos per l’augment dels treballadors


Escrit per: 
Redacció / FOTO: J.G.

Els ingressos de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) van créixer el tercer trimestre d’aquest any arran de l’increment d’assalariats i treballadors per compte propi. Així, els ingressos per cotitzacions a la branca general van augmentar un 7% respecte del mateix període del 2017. Quant als ingressos a la branca jubilació, van pujar un 6,1%.

En concret, els assalariats van créixer fins als 39.152, un 2,7% més que al setembre del 2017 mentre que els autònoms es van situar en 6.526 persones, un 5,1% més. El nombre d’assegurats indirectes era de 16.953 persones i els pensionistes a càrrec de la branca general baixen un 2,5% (2.592 persones). A la branca jubilació, l’augment de pensionistes va ser de 2,7%. Tot plegat situa la taxa de dependència al mes de setembre d’aquest any en 3,52 assegurats actius per cada pensionista, una xifra superior al setembre del 2017.
Si els ingressos a la branca general van augmentar un 7%, les despeses per prestacions ho van fer un 1% (les sanitàries van créixer un 3,6% fins als 68,9 milions i les econòmiques un 3,7% fins als 40,9 milions). En relació amb la branca jubilació, les despeses van créixer un 9,9% (les pensions contributives van pujar un 10,7% fins a 68,1 milions mentre que les no contributives es van reduir un 5% i es van quedar en 3,4 milions ja que amb la nova legislació és el Govern qui es fa càrrec directament de les pensions de solidaritat de la gent gran).
Per altra banda, la defensora de l’afiliat va presentar, ahir, el seu primer informe al consell d’administració de la CASS. En tres mesos i mig ha rebut 30 reclamacions i cap queixa. Totes elles han estat contestades i resoltes per ella mateixa i, per tant, no ha hagut d’elevar cap cas al Consell d’administració. Tenint en compte que la seva tasca finalitza al mes de març, ahir es va aprovar convocar un concurs per contractar un defensor de l’afiliat per l’any 2019. També es va adjudicar la contractació d’una empresa experta en la consultoria actuarial per a la realització dels estudis actuarials del sistema de pensions a l’empresa Actense SAS. 

cass
assalariats
consell d'administració
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic